fbpx

Kauppakeskus Valkea

Content design / Digital Service Design / UI / Visual Identity

Oulun keskustan uusi sydän – kauppakeskus Valkea – sykkii elämää. Sen käytävillä ja auloissa sijaitsevat suuret diginäytöt suunniteltiin vastaamaan käyttäjien jokapäiväisiä tarpeita – yksinkertaisesti ja helposti.

Neljä eri kerrosta, neljä eri aluetta, yli 50 yritystä ja runsaasti muita palveluita.

Monikerroksinen kauppakeskus toi haastetta karttojen suunnitteluun. Kuinka näytetään eri kerrokset samassa näkymässä? Miten käyttäjä hahmottaa oman sijaintinsa? Saadaanko iso kartta mahtumaan sujuvasti erikokoisille näytöille?

Staattinen kuva ei toiminut, joten ratkaisua lähdettiin hakemaan testaamalla dynaamisia vaihtoehtoja: animaatioita, 3D-malleja, vaihtuvia värejä ja pilkottuja kartanpaloja.

 

Suunnittelu

Nämä suunniteltiin:

Kehitystyö ja tutkimus

Työ aloitettiin nollasta. Hyviä esimerkkejä ei ollut. Kuinka erityyppiset grafiikat ja interaktiot toimivat? Käytettävyyteen vaikuttavat muuttujat arvioitiin: etäisyydet, koot, käyttäjien fyysinen koko, näyttöjen sijainnit ja käyttöajat.

Kehitystiimi testasi vastaavia laitteita eri tiloissa. Käytössä oli rautalankamalleja ja pahvisia prototyyppejä, jotta voitiin nopeasti testata käyttöliittymän elementtejä oikeassa koossa.

Testausta ja tekniikkaa

Testaus oli tavallista kattavampi, koska näyttöjen sulava toiminta eri tilanteissa täytyi varmistaa. Testausta tehtiin yhteistyössä laitetoimittaja Galaxo Oy:n kanssa. Interaktiiviset kartat, yritysten sijainnit ja tiedot piti synkronoida kauppakeskuksen verkkosivujen kanssa. Toteutetun ratkaisun ansiosta kaikki tietojen päivitykset tehdään aina vain yhteen paikkaan.

Kuunnellaan käyttäjiä

Kosketusnäytöt on otettu positiivisesti vastaan. Kehitystyötä kuitenkin jatketaan käyttäjien palautetta kuunnellen. Karttoihin on tulossa lisäominaisuuksia; esimerkiksi tilan hahmottamista helpotetaan edelleen.

Kaikille päätelaitteille

Kartta on tehty toimimaan kaikilla päätelaitteilla: desktopeilla, tableteilla ja puhelimilla. Puhelimen pieni näyttö vaati joitakin räätälöityjä erikoisratkaisuja, mutta niiden ansiosta samat palvelut ovat myös mobiilikäyttäjien saatavilla, ja liikkuminen kauppakeskuksessa on sujuvaa – jokaiselle.