fbpx

OSAO

Digital Service Design / UI

Oulun seudun ammattiopisto OSAO on vuosien ajan ollut Suomen vetovoimaisin ammatillinen oppilaitos. Suuren organisaation haasteena on onnistua viestimään yli 10 000 nuoren ja aikuisen, yhteistyöyritysten, päättäjien sekä suuren yleisön kanssa. 

Ratkaisuna oli rohkea loikka digiaikaan. Työmaa ohjasi OSAOn digitalisaatioprosessin läpi ja suunnitteli OSAOn uudet digitaalisen viestinnän rutiinit.

Projekti

Projekti toteutettiin osana OSAOn uutta viestintästrategiaa. Viestinnän tuli olla avoimempaa ja hyödyntää enemmän digitaalisia kanavia. Viestinnässä oli otettava huomioon eri kohderyhmät ja heidän suosimansa kanavat sekä se, kuinka dialogi pidetään aktiivisena läpi vuoden. Tätä varten toteutimme OSAOlle:

Aiemmin OSAO oli panostanut voimakkaasti printtimateriaaliin, kuten hakuesitteisiin, printtimainontaan, vuosikertomuksiin jne. Printtimateriaali päivittyy hitaasti ja tärkein kohderyhmä, nuoret, on enemmän läsnä verkossa. Nyt OSAO tavoittaa opiskelijat ja uudet hakijat oikeissa kanavissa ja aktiivisella dialogilla.

Some

Projektin lähtökohtana oli uusi viestintästrategia, ja sovelsimme sitä uuteen sosiaalisen median ja digitaalisen kommunikaation suunnitelman tuottamiseen. Tavoitteena oli aktivoida uusia mediakanavia ja osallistaa OSAOn henkilökunta valittujen kanavien sisällöntuotantoon. Suurimpana muutoksena oli painopisteen vaihtaminen muutamasta vuosittaisesta laajasta kampanjasta jatkuvaan ympärivuotiseen aktiiviseen kommunikaatioon.

Sosiaalinen media on tärkeä osa OSAOn viestintää ja online-näkyvyyttä. Sosiaalisen median suunnitelma näkyy verkkosivuston uudistuksessa. Suunnitelman mukaisesti eri some-kanavilla on omat selkeät roolinsa viestinnässä ja ne tukevat OSAOn pääsivustoa, osao.fi.

Käyttäjätutkimus osoitti, että Instagram ja YouTube ovat kohderyhmän tärkeimmän some-kanavat. Lanseerasimme OSAOn Instagram-tilin kampanjalla, joka kannusti opiskelijoita käyttämään #osao hashtagia ja luomaan sisältöä OSAOon liittyen. Kaikki #osao-hashtagilla merkityt kuvat näkyvät suoraan osao.fi -etusivulla, jolloin kävijä saa heti tuntumaa OSAOn opiskelijoiden elämään.

Toteutimme myös videokonseptin OSAOn viestintätiimille. Konseptin pohjalta OSAO on tehnyt kymmeniä omia videoita YouTubeen. Videot esittelevät OSAOn eri koulutusaloja ja ovat erittäin tärkeä osa viestintää uusille ja vanhoille opiskelijoille. Ne ovat myös erinomaista esittelymateriaalia opinto-ohjaajille.

Myös Twitter on osa OSAOn sosiaalisen median palettia. Twitter-viestintä on suunnattu aikuisopiskelijoille ja siinä on vahvempi PR-painotus. Facebook-sivu OSAOlla oli ollut jo parin vuoden ajan, nyt siitä piti vain saada aktiivisempi ja kiinnostavampi. Toteutimme OSAOlle ohjeistuksen Facebookia varten ja otimme sponsoroidut julkaisut käyttöön jo kauan ennen kuin niistä tuli pakollisia.

WWW

Päätavoitteena oli käytettävyyden parantaminen. Uudesta verkkosivustosta suunniteltiin responsiiviseksi ja auttamaan opiskelijoita löytämään oikeat koulutusalat. Suunnittelu aloitettiin käyttäjätutkimuksella. Haastattelimme potentiaalisia hakijoita ja loimme viisi eri käyttäjäpersoonaa. Lisää käyttäjätietoa saimme OSAOn opiskelijoiden median käytön tutkimuksesta, johon osallistui noin 1000 vastaajaa.

Selvitimme haastatteluilla, kuinka OSAOn sivustoa käytettiin, millä hakusanoilla eri koulutusaloja haettiin ja mitkä olivat suurimmat ongelmat ja haasteet vanhan sivuston käytettävyydessä. Tutkimuksen tuloksia sovellettiin uuden etusivun ja navigaation toteutukseen sekä sisällön strukturointiin ja nimeämiseen.

Kaikki sivuston sisältö tehtiin uusiksi tyhjältä pöydältä, jotta se olisi tuoretta eikä mukaan jäisi mitään tarpeetonta. Etusivun iso hakukenttä ei ehkä näytä niinkään suurelta jutulta, mutta toiminnot sen taustalla ovat oleellisia: Hakukenttä näyttää koulutusalat niillä nimillä, joita opiskelijat oikeasti käyttävät. Blogit ja Instagram-syöte tuovat esiin mielenkiintoista sisältöä ihmisiltä OSAOn sisältä. Lisäksi OSAOn oman henkilöstö pystyy päivittämään sivustoa helposti.

Tavoitteenamme oli suunnitella Suomen paras oppilaitoksen verkkosivusto – ja uskomme onnistuneemme.

Kuvamateriaali

OSAOn brändikuvasto uusittiin verkkosivuston uudistamisen yhteydessä. OSAOlla on erinomainen koulutuslaitoksen imago ja uuden brändikuvaston tuli vastata tätä olemalla raikkaan ja houkuttelevan näköinen. Halusimme tuoda esiin ihmiset OSAOn sisällä myös brändikuvissa. Ei siis niitä tavanomaisia hymyveikkoja kuvapankeista.

Halusimme siis käyttää oikeita OSAOn opiskelijoita malleina. Tätä varten OSAOn Instagram-tilin lanseeraus toimi samalla myös mallien hakukampanjana. Pyysimme OSAOn opiskelijoita lähettämään hakemuksensa malliksi Instagramin kautta hashtagilla #osaomalli.

Järjestimme koekuvaukset löytääksemme parhaat ehdokkaat ja lopullisia kuvia varten valitsimme kymmenen mallia. Instagramin kautta saimme noin 30 hakemusta, joista koekuvauksiin kutsuimme 20. Näin saimme kymmenen brändikuvaa sivuston lanseerausta varten. Myöhemmin järjestimme vielä toiset kuvaukset vanhemmille opiskelijoille samanlaisella hakukampanjalla Instagramissa.