fbpx

Älä pelkää nimeä – hyvät purevat

Joudutko keksimään liiketoiminnalle nimiasun? Pitäisikö valita vetävä nimi tuliterälle tuotteelle tai palvelulle? Hyvät nimet ovat usein yksinkertaisia ja tarttuvia. Moni on nokkela kudelma erilaisia toimialaan tai tuotteeseen liittyviä merkityksiä. Ripaus latinaa, hyppysellinen jotakin liiketoimintaa kuvaavaa, siro A-pääte. Tuohan feminiinisyys pehmeyttä palveluumme, eikö?

Väkisin ei kannata vääntää, jos luontevaa vaihtoehtoa ei löydy. On syytä miettiä, tuliko nimestä rakentamalla rakennettu, jos synnytystuskat ovat kovat. Ovatko nimeen kammetut piilomerkitykset yhtä olennaisia kuluttajalle kuin omalle henkilöstölle? Ja onko sillä väliä?

Rohkeat jäävät mieleen

Nimen ei tarvitse aina olla valmiiksi pureskeltu ja puoliksi nielty. Mieliinpainuva nimi syntyy siitä, että se erottuu. Saa se olla sopivasti outokin. Aivot aktivoituvat luomaan muistijäljen, uuden polun, kun nimi ei solahdakaan suoraan valmiiseen lokeroon ja huku kaltaistensa joukkoon. On helpompi tulla muistetuksi Annojen joukosta, jos nimi on Hortensia. Ainakin ensitapaamisella.

Tutustuminen, ja parhaassa tapauksessa ystävystyminen, brändin kanssa rakennetaan loppuviimein teoilla sekä johdonmukaisella markkinointiviestinnällä. Ja toisin päin. Timanteinkaan nimi ei toimi ilman kohderyhmälle välittyvää tarinaa, tapahtuipa se mainonnan keinoin tai puskaradiossa.

Olisitko sinä uskaltanut valita nämä?

Ei jännän tuntuista nimeä kannata hylätä vain siksi, että se on lievästi eriskummallinen. Joskus omituisuus on valttikortti.

Esimerkiksi Häagen-Dazs-jäätelöt lienevät kaikille tuttuja. Mutta tiesitkö, että ne ovat amerikkalaisia? Nimi nyt vain kuulosti keksijänsä mukaan kivasti tanskalta (mikä ei edes pidä paikkaansa, mutta sehän ei ole menoa taikka menestystä haitannut). Muuan Starbucks taas sai nimensä erinäisten vaiheiden jälkeen, kun joku päätti mielivaltaisesti, että nimi voisi alkaa kirjainyhdistelmällä ”st”.

Entäpä mainio The Other Danish Guy, täysin suomalainen yritys, joka valmistaa alushousuja? Menestystarinoita on monia. Kyrö. Hästens. Nøgne Ø. You name it.

Jokainen näistä ehdotuksista olisi varmasti jäänyt turvallisuushakuisen ja konventionaalisesti ajattelevan hallituksen tai raadin seulaan verukkeella, että liian outo, hänkäliä kirjäimiä tai mutta kun ne kansainväliset markkinat. Ikean Pröjs- ja Äpplarö-linjaisista mallistonimistä ei tarvitse edes puhua – ne ovat kansainvälinen käsite, joita emuloidaan ahkerasti siellä täällä.

Unohda siis turha kriittisyys. Ole rohkea. Uskalla. Erotu. Joskus railakas nimi voi toimia paremmin kuin pussillinen harmaita.

P.S. Ei niin tankeaa nimeä, etteikö sitä taitavalla markkinointiviestinnällä voisi taklata. Tästä mielestäni erinomainen esimerkki on hiljattain eetterissä pyörinyt, kilpailevan toimiston kynäilemä mainos kalkkivalmisteelle. Videon voi katsoa täältä.

Kreetta Rautio, copywriter

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme