Tiistaitärppi: Kuka kaipaa satunnaista Facebook-tykkääjää?
”Kommentoi alle kenen kanssa tekisit sitä tai tätä taikka lähtisit sinne tai tänne. Facebook ei osallistu arvontaan.”
Onko joku muukin nähnyt tällaisen mainoskampanjan sosiaalisen median kanavissaan? Joskus se voi olla tehokasta markkinointia, mutta usein se kertoo siitä, että on päätetty ”tehdä edes jotain”, ja nopeasti katsottu, mitä muut ovat touhunneet sosiaalisen median kanavissaan. Vaikka suurin hype on jo takanapäin, joillain yrityksillä tuntuu olevan pakonomainen tarve mitata onnistumistaan sosiaalisen median markkinoinnissa Facebook-sivunsa tykkäysten määrällä.
Todellisuudessa sen Tampereella toimivan hierojan kannattaisi miettiä, hyötyykö hän millään tavalla rovaniemeläisestä Facebook-sivunsa tykkääjästä. Aika pitkä matka on lähteä hierottavaksi, vaikka toiminta sosiaalisessa mediassa herättäisi luottamusta. Tulee mieleen toissa vuosikymmen, jolloin Intel toi markkinoille tehokkaita pöytätietokoneita Pentium-brändinimellä. Vuonna 93 julkaistut ensimmäiset Pentiumit toimivat 60 ja 66 megahertsin kellotaajuuksilla. Tekniikka kehittyi nopeasti, ja 120 megahertsin versio tuli markkinoille maaliskuussa 1995. Kansan keskuudessa megahertseistä tuli yhtäkkiä mittari, jolla mitattiin pöytätietokoneiden tehoa. Koneiden valmistajat huomasivat tämän, ja alkoivat valmistaa tietokoneita, joiden kellotaajuudet olivat suhteessa tarpeettoman korkeita koneen muuhun tehoon nähden.
Jossain määrin pienen yrityksen markkinoinnissa Facebook-sivutykkäysten kyttääminen vetää vertoja 90-luvun megahertsihuumaan. Samoin kuin 90-luvun kokemattoman pöytätietokoneen ostajan olisi kannattanut katsoa huolella, mitä muita ominaisuuksia tietokoneet pitävät sisällään, 2010-luvun kokemattoman some-markkinoijan kannattaisi istua alas ja miettiä perin pohjin, miksi ja millä tavalla sosiaalisessa mediassa touhuaminen toimii myynnin tukena. Vasta sen jälkeen on aika asettaa tavoitteet ja virittää mittarit mittaamaan onnistumisia.
Ville Koivuniemi, Junior Copywriter