Tiistaitärppi: Näin otat YouTube-optimoinnin ensiaskeleet
Video jatkaa voittokulkuaan markkinoinnissa. Video ja visuaalisuus todella jyräävät eikä joidenkin ennustamaa ähkyä ole näkyvissä. Liikkuvaa kuvaa tehdään yhä innovatiivisemmin yhä useammille silmäpareille ja siksi löydettävyyden merkitys korostuu. Muutamalla optimoinnin perusjutulla parannat videosi löytymistä YouTubessa – joka tutun totuuden mukaan on paitsi videopalvelu myös toiseksi suosituin hakukone. Videon hakukoneoptimointi vaatii julkaisuvaiheessa hieman vaivaa, mutta se kannattaa. Työsi palkitaan parempina hakutuloksina ja siten parempana orgaanisena löydettävyytenä.
1) Optimoinnin ensiaskeleet otat nimeämällä videotiedoston oikein ja laittamalla metadata kuntoon.
2) Hakukoneoptimointiin laitetaan puhtia videon oikeilla teknisillä ominaisuuksilla, asetuksilla ja YouTube-kanavan hallinnalla.
3) Video on julki, mitä sen jälkeen? Linkityksiä, jakoja, mainostamista.
Ennen kuin lataat videosi YouTubeen, nimeä se oikein. Millä hakusanalla haluat videon löytyvän? Voit käyttää Google AdWordsin maksutonta Keyword Planneria eli avainsanojen suunnittelijaa videoillesi tärkeimpien avainsanojen löytymiseen. Valitse videotiedoston nimeksi merkittävin avainsana tai sanat. Sama periaate pätee myös videon otsikkoon. Sisällytä siihen tärkeimmät avainsanasi, joilla katsovat etsivät tuotettasi tai palveluasi. Otsikon ensimmäiset sanat ovat tärkeimmät. Hyvä otsikko koukuttaa mutta on myös informatiivinen. Videon kuvaustekstiä voit ajatella hakukoneoptimoituna artikkelina. Toista avainsanoja mutta kiinnitä huomiota myös luettavuuteen. Kuvaa tekstissä videon oleellinen sisältö, muista myös alan yleinen sanasto. Liitä kuvastekstiin myös linkki sivustollesi. Kuvaustekstin jälkeen on vuorossa tagaaminen. Kuten otsikoinnissa, laita tärkeimmät sanat alkuun. Tilaa tageille on 500 merkkiä eli riittämiin. Mieti mitä yleisösi etsii, älä rönsyile ja keskity videosi sisällön olennaisiin tageihin. Muista myös tuotteesi tai palvelusi synonyymit.
YouTube ehdottaa videolta poimittua esikatselukuvaa. Laadi itse parempi kuvake, YouTube kertoo lisäämisvaiheessa kuvan tekniset vaatimukset. Näin videosi erottuvat toisistaan ja hakulistauksissa saa katsojat valitsemaan juuri sinun videosi. Valitse videollesi sitä parhaiten kuvaava kategoria, vaikka suppeasta valikoimasta ei aivan napakymppiin osuvaa kategoriaa löytyisikään. Muista asettaa videosi julkiseksi ja salli kommentointi. Call-to-actionit kertovat katsojalle miten toimia videon katselun jälkeen. Ohjaa kävijä videon päätteeksi verkkopalveluusi (ja pyri siellä saamaan yhteystiedot, mutta se on jo toinen tarina). Ja kun vielä luot kanavallesi soittolistat, joihin jaottelet videot aihealueittain, olet jo aika pitkällä. Pidä soittolistojen nimet lyhyinä, mutta kuvaskentässä voit kuvailla soittolistojen sisältöä laveammalla pensselillä. Soittolistat pyörivät katsojalle automaattisesti alusta loppuun, joten mahdollisuus seuraavan ja sitä seuraavan videosi katsomisesta kasvaa. Ja sitten: jaa, linkitä, mainosta. Julkaise video verkkosivuillasi ja jaa somekanavissa. Jos olet panostanut videoon aikaa ja rahaa, mainosta sitä.
Marko Sirviö, copywriter & osakas