Työmaan tiistaitärppi: Tämä tarina on tosi
Tarinankerronta on sisältömarkkinoinnin peruskomponentti, Halloweenin sytyttäjä ja yksi jykevimmistä keinoista puhkua henkeä elähtäneimpiinkin brändeihin. Miksi se kuulostaa sangen yleispätevältä ja vaivattomalta, mutta osoittautuu käytännössä haastavaksi, ainakin tuloksenteon näkövinkkelistä? Hyvä tarina on syystä koukuttava, sen lienee jokainen meistä havainnut jo vaahtosammuttimen kokoisena. Tarinat muistetaan, niihin hahmoihin samaistutaan ja niiden juonenkäänteissä eletään mukana. Tarinoiden avulla voidaan luoda ja välittää ainutlaatuisia tunnetiloja. Onnistuminen on monen asian summa, kommenttikentistä löytyvät kolme ässää on – ainakin – syytä huomioida:
1. Juoni
Bränditarina ei ole historiikki, visio, hissipuhe tai ilmoituksen leipäteksti. Se on luova, autenttinen kuvaus joka vie yleisönsä ikimuistoiselle matkalle. Yhtälön summana syntyy tunteikas ja henkilökohtainen yhteys, joka inspiroi toimimaan. Oivaltava, silti onnellinen loppu on aina plussaa.
2. Päähenkilöt
Kerronnan mestari Juhana Torkki listaa kaksi henkilöryhmää, joista hyvät tarinat on tehty: asiakkaat, joilla on yrityksestä/brändistä hyviä kokemuksia, ja työntekijät, jotka kokevat ylpeyttä yrityksestään/brändistään. Hyvät uutiset: kaikki tarvittava on sinällään jo olemassa, hiomista vaille valmiina!
3. Tyyli
Kuten David Ogilvy aikoinaan määritteli hyvän mainonnan: ”Truth well told” – sama pätee tarinankerrontaankin. Tyylin on puhuteltava vastanottajia, mutta mustaa ei pidä väittää valkoiseksi. Aina on syytä myös muistaa, että vaikka tarina voi koukuttavasti kierrellä, asian ydin hohtaa koko ajan kirkkaana. Viisaus on tiivistämisessä, ja se on usein kaikkein haastavin juttu. “Minun piti kirjoittaa lyhyt tarina, mutta minulla ei ollutkaan aikaa, joten siitä tuli pitkä.”
Timo Mansikka-aho, copywriter