fbpx

Tiistaitärppi: Tekoäly on uusi internet, vai onko?

Olin viime viikolla mielenkiintoisella aamiaisella. Puuron ja munakokkelin lisäksi kuulijoille tarjottiin kolme luentoa tekoälystä ja sen mahdollisuuksista. Kaikki puhujat olivat tekoälyn asiantuntijoita – yksi lähestyi aihetta liiketoiminnan, toinen data-analytiikan ja kolmas teknologian kannalta. Kaikki olivat sitä mieltä, että tekoäly tulee mullistamaan maailmamme, tavalla tai toisella. Muutosten suunta oli puhujien mielestä pelkästään hyvään suuntaan. Uhkakuvia ei nähnyt kukaan.

T2 – mitä tapahtui?

Tuomiopäivän julistajat, joita aamiaisella ei ollut, näkevät tekoälyn kehityksessä paljon pelottavaa. Kun tietokone tulee tietoiseksi itsestään, mihin se tarvitsee enää ihmistä? Vai pitäisikö sanoa ”hän”? Tietoinen tietokone pystyy kehittämään itsestään yhä paremman ja tehokkaamman sellaisella vauhdilla, että sitä on vaikea edes kuvitella.

Kompuutteri ei tiedä mitään

Suomen kielen sana tietokone on näihin päivään asti kuulostanut omituiselta. Eihän kone tiedä mitään, se vain laskee. Se on computer. Mutta miten pitkään tämä pitää paikkansa? Yksi luennoitsijoista puhui tekoälyn ohjaamattomasta oppimisesta. Se tarkoittaa, että tekoälyä ei opeteta enää data-vastaus-pareilla, vaan sille annetaan pelkkää dataa. Ja kun tekoäly tekee oikeita ratkaisuja, se palkitaan – siis todellakin, palkitaan! Biteillä. Palkitsemiseen liittyy jo vahvasti sellainen sävy, että kyse on tietoisesta mielestä.

Tekopeliä

Mutta entä tekoäly sanana? Mitä se tuo meille mieleen? Tekoajattelua? Tekojaloilla kävelevä tekohahmo, joka hymyilee tekohymyä? Kuka haluaisi olla tekoälykäs? Jos singulariteetti saavutetaan ja tietokone tulee tietoiseksi itsestään, niin veikkaan että ensi töikseen Hän lakkaa käyttämästä tekoäly-sanaa.

Entä kuinka nämä ajatukset ohjaavat ajatukset tähän työviikkoon? Ainakin lupaan, että yritän välttää tekonokkelaa tekstintuottamista. Sen sijaan keskityn siihen, mihin kone ei pysty: asiakkaan liiketoiminnan analyysiin tietoa ja tunnetta yhdistäen. Kauhon ensin tietoa ja sitten etenen intuition varassa. Fiilis, maku ja haju ovat myös tärkeitä. Lopuksi keitän synteesisoppaa ja lusikoin lautaselle.

Antti Leikas, PR Director

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme