fbpx

Tiistaitärppi: Älä keskeytä, nero työskentelee

Tunnistatko työssäsi paljon silppua, tehtävistä toiseen hyppimistä ja jatkuvaa säntäilyä? Saanko arvata: osui ja upposi?

Valitettavasti moni tietotyöläinen kokee näin. Kun on töissä vuosia yrittänyt tehdä monia asioita yhtä aikaa, jättänyt tauot pitämättä eikä ole ehtinyt levätä tarpeeksi, tulee vastaan tila jossa aivot ei toimi normaalisti. Silloin on pysähdyttävä ja mietittävä, miten työntekoa ja omaa aikaa voi järjestää paremmin.

Aivotutkijat Minna Huotilainen ja Mona Moisala ovat pohtineet asiaa puolestamme ja ehdottavat ”uutta työaikalakia”. Heidän ehdotuksessa vuorokausi koostuu kuudesta neljän tunnin lohkosta perinteinen kahdeksan tunnin työpäivän sijaan.

Keskeistä on se, että päivästä tietty hetki on rajoitettu keskeytyksettä tärkeimpien asioiden tekemiseen. Silloin laitetaan puhelin äänettömälle, suljetaan selain sekä mailit ja keskitytään keksimään ratkaisuja ongelmiin, ajattelemaan ja suunnittelemaan.

Päivään kuuluu myös silppujakso jolloin tehdään ne pienet hommat jotka päivän aikana tulee tehdä: pikaviestit, mailit, soitot ja muut tehtävät, jotka muuten keskeyttäisivät suunnittelua. Jos silpulle ei varaa aikaa, ne vyöryvät päivän yli hallitsemattomasti.

Työpäivän jälkeen tulee  empatiajakso, jossa tavoitteena on antaa aikaa muille oman elämäntilanteen mukaan sekä rauhoittumisjakso, joka auttaa rentouttamaan ennen nukkumaanmenoa. Tee pieni kävelylenkki tai lue kirjaa. Lisäksi nukkumiselle pitää varata kunnolla aikaa. Uni vaikuttaa keskittymiseen, muistiin ja tunteisiin.

Jaksoissa tärkeintä eivät ole tarkat kellonajat, vaan se että erilaisille asioille on ylipäänsä varattu omat jaksonsa. Tutkijat kehottavat työpaikalla miettimään porukalla miksi työtä tehdään.

Keitä ovat ne ihmiset, jotka työn tulosta tarvitsevat ja mikä on heille tärkeää? Onko kaikista päivittäisistä pikaviesteistä ja maileista hyötyä niille ihmisille joita varten töitä tehdään? Jos ei, tarvitseeko niihin reagoida?

Onneksi monissa työpaikoissa on reagoitu siihen, millaista silppua keskeytykset ovat työnteosta tehneet, ja alkaneet muuttaa toimintatapoja. Meillä Luovalla Työmaalla palaverivapaa tuotantotorstai on yksi tapa tehdä tilaa suunnittelulle. Moni pitää silloin etäpäivän, jotta voi syventyä työhön täysillä. Tuolloin ei pääsääntöisesti pidetä palavereja vaan ideoidaan, suunnitellaan ja toteutetaan asiakkaille voittavia ratkaisuja. Mitä käytäntöjä teillä on?

Kirjasuositus joka ei tosin ole paras unikirja:
Keskittymiskyvyn elvytysopas – Minna Huotilainen, Mona Moisala‎.
Tuuma-kustannus.

Jori Nissinen, Client Executive

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme