Tiistaitärppi: Älä tavoittele kuuta taivaalta – valtaa mieluummin avaruusasema
Henkilöbrändi. Sana aiheuttaa jo itsessään ristiriitaisia tuntemuksia. Onko se jotain, mitä pitää rakentaa ja varjella? Ainakin se tuntuu liukkaalta kuin saippua.
Kun sanan henkilöbrändi tai henkilöbrändäys kirjoittaa internetin suosituimpaan hakukoneeseen (jonka brändi hakukonemarkkinoilla on niin vahva, ettei minun tarvitse sitä tässä sinulle, valistunut lukija, erikseen nimetä), hakukone ehdottaa luettavaksi monenlaisia maksuttomia oppaita.
Oppaat ovat täynnä lukuisia hyviä vinkkejä, mutta jos niiden keskimääräisiä to do ‑listoja verrataan työelämään todellisuudessa, melko harvassa ovat sellaiset ekstrovertit ja työelämälle täysin sitoutuneet suorittajat, jotka toimivat noiden ohjeiden mukaan.
Tarkoittaako henkilöbrändäys siis sitä, että jokaisen täytyy luoda superaktiivinen profiili jokaiseen sosiaalisen median kanavaan, blogata ja vlogata? Ei tietenkään.
Monessa tapauksessa voi olla järkevämpää määritellä vaikkapa yksi erityisosaamisalue, jonka asiantuntijana profiloituu sosiaalisessa mediassa ja toki työntekijänä muutenkin. Ja jos ei ehdi olla koko ajan läsnä, vähemmän on enemmän kuin ei ollenkaan. Toisin sanoen ei tarvitse tai kannata hamuta kuuta taivaalta. Riittää että valtaa yhden avaruusaseman.
Eikä henkilöbrändäys muutenkaan automaattisesti tarkoita esillä oloa sosiaalisessa mediassa. Miika Nousiainen on suosittu kirjailija ja tv-persoona, vaikka ei kerro vitsejään Facebookissa tai Twitterissä. Monessa tapauksessa sosiaalisen median eri kanavat ovat vain kätevimpiä alustoja pitää kustannustehokkaasti yhteyttä sidosryhmiin.
Kuten todettua, sosiaalisesta mediasta ja sen mahdollisuuksista ei pidä silti hämääntyä tai ajatella niitä lähtökohtaisesti erilaisena välineenä perinteisempien kanavien kanssa. Poliitikko voi yhä laukata turuilla ja toreilla tarjoamassa kahvia, mutta hänen kannattaa tiedostaa, että somessa samankokoisen yleisömassa houkuttelemiseksi tarvitsee tehdä todennäköisesti vähemmän työtä.
Henkilöbrändin kanssa ei kannata hämääntyä sen käsitteenkään tasolla. Asiahan on vanha kuin taivas. Loppupeleissä kyse on henkilön maineesta työmarkkinoilla. Ei sellaista aikaa ole koskaan ollutkaan, jolloin työntekijän maineella ei olisi ollut tekemistä sen kanssa, kuinka haluttua tavaraa hän työmarkkinoilla on.
Ville Koivuniemi, Junior Copywriter