fbpx

Tiistaitärppi: Jokainen tiimiläinen voi olla sankari

Joukkueurheilu on joukkueurheilua syystä, mutta esimerkinnäyttäjät on ratkaisevan tärkeitä. Kun Suomen jääkiekkomaajoukkue pelasi viime sunnuntain Slovakian MM-kisojen finaaliottelussa Kanadaa vastaan, jäällä kohtasi pelaajamateriaaliltaan kaksi täysin erilaista joukkuetta.

Tämä aihe koskettaa läheisesti kaikkia niitä tiimejä, jotka on perustettu jotakin tiettyä tarkoitusta varten. Tiimeillä on yleensä yhteinen päämäärä, jota kohti tiimin jäsenet pyrkivät. Jokaisella yksilöllä on oma roolinsa, joka edesauttaa halutun päämäärän saavuttamisessa.

Onnistuakseen ja saavuttaakseen päämääränsä tiimit tarvitsevat esimerkinnäyttäjiä. Heitä, jotka omalla esimerkillään vievät tiimiä eteenpäin. Heitä, jotka varmistavat tuloksellisuuden ja päämäärän saavuttamisen. Tästä tuoreimpana esimerkkinä jääkiekon maailmanmestari ja koko Suomen sankariksi noussut Marko ”Mörkö” Anttila.

Menestystä tavoittelevissa tiimeissä kaikkia yksilöitä ei ole varustettu samanlaisella tahdonvoimalla. Yksilöiden heikkoudet sekä vahvuudet vaihtelevat tiimin sisällä. Tästä syystä menestystä tavoitteleva tiimi, kuten jääkiekkojoukkue, tarvitsee esimerkinnäyttäjiä.

Esimerkinnäyttäjä ei välttämättä ole valmentaja tai esimies, kuten usein ajatellaan. Päämäärän saavuttamiseksi tiimissä tarvitaan johtajuutta sekä esimerkin näyttämistä, joka voi tapahtua myös tiimin sisältä käsin.

Toisille esimerkin näyttäminen on luontaista, toisilta se vaatii rohkeutta ja itsevarmuutta. Jotkut ovat ekstrovertteja, jotkut introvertteja. Osa viihtyy parrasvaloissa paremmin kuin toiset. Osa tarvitsee ympärilleen niitä, jotka innostavat muita. Heitä, jotka elävät hetkessä ja nostattavat tiimin tahtotilaa omalla asenteellaan ja positiivisuudellaan.

Yksittäinen tiimiläinen ei ole välttämättä aina esimerkinnäyttäjä, sillä tilanteet, roolit ja yksilön tahtotila vaihtelevat. Siksi esimerkinnäyttäjänä voi toimia kuka tahansa ja milloin tahansa. On tärkeää, että yksilöt ymmärtävät esimerkin näyttämisen roolin päämäärän tavoittelun ja saavuttamisen kannalta, sillä päämäärän saavuttaminen vaikeutuu, jos kukaan ei näytä esimerkkiä.

Esimerkinnäyttäjä ei näytä esimerkkiä sanojen tai käskyjen avulla. Esimerkinnäyttäjä rakentaa yhteishenkeä oman olemuksensa ja tekemisensä kautta.

Mirette Kellokumpu, project trainee

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme