Tiistaitärppi: Kaikki irti harjoittelusta
Hyvä harjoittelu on win-win-tilanne, josta sekä harjoittelija että yritys hyötyvät. Huomioimalla muutaman asian voit saada harjoittelustasi enemmän irti:
Luota omaan osaamiseesi. Harva ei ole oppinut yhtikäs mitään opintojen aikana. Kyllä siellä koulussa oppii, joten tartu itsevarmasti erilaisiin töihin ja tee ne niin hyvin kuin osaat.
Kysy jos et osaa tai ymmärrä. Kysy vaikka kahdesti. Tai kolmesti. Harjoittelussa parasta on, että ei tarvitse olla valmis ammattilainen. Kun olet kerran kysynyt, niin ensi kerralla jo osaat.
Rohkeus on valttia. Älä pelkää mokata, sillä jos koko ajan varoo virheitä, ei anna itsestään kaikkea. Tuo rohkeasti omaa osaamistasi ja ideoitasi esille, työnantaja varmasti huomaa aktiivisuutesi. Kuka tietää, vaikka töitä olisi tarjolla harjoittelun jälkeenkin, joten anna kaikkesi!
Tavoitteet luovat raamit tekemiselle. Mieti jo ennen harjoittelua ja myös sen aikana mitä haluat saavuttaa ja oppia harjoittelussa.
Kiinnostu kaikesta. Tartu innolla ja avoimin mielin kaikkiin tehtäviin, joita sinulle tarjotaan. Koskaan ei voi osata liikaa ja kun teet paljon erilaisia töitä, alat pikkuhiljaa löytämään ne jutut, jotka sinua kiinnostavat eniten ja missä sinä olet hyvä.
Samalla tavoin yritys voi pienellä panostuksella saada harjoittelijasta aitoa hyötyä eikä vain riesaa, jolle pitäisi keksiä jotain tekemistä:
Suunnittele etukäteen, mitä harjoittelija tulee tekemään harjoittelun aikana. Kun työnkuva ja rooli yrityksessä on selvä, yhteistyö on varmasti hedelmällisempää. Kukaan ei hyödy jos harjoittelija pyörittelee peukaloita päivät pitkät.
Kysy harjoittelijan omista toiveista ja tavoitteista. Ja vastavuoroisesti kerro, mitä yritys haluaa harjoittelijalta. Kun molempien toiveet ja tavoitteet on selvillä, niin kumpikin osapuoli saa harjoittelusta enemmän irti.
Luota ja anna vastuuta. Yleensä, kun opiskelija tulee harjoitteluun, hänellä on jo jonkin verran kokemusta ja tietoa alasta. Luota rohkeasti harjoittelijan osaamiseen ja anna hänelle mahdollisuus näyttää taitonsa. Parhaassa tapauksessa saat uutta ja innovatiivista näkökulmaa yritykseesi!
Palaute on kaikki kaikessa. Niin positiivinen kuin rakentava palaute motivoi harjoittelijaa ja kehittää hänen ammattitaitoaan. Ja mikäs sen parempaa kuin motivoitunut ja osaava harjoittelija.
Neuvo kysymättäkin. Kaikki alaan ja työhön liittyvät käytännön vinkit ovat varmasti tervetulleita eikä harjoittelija välttämättä huomaa sellaisia edes kysyä. Myös huolellinen perehdytys kaikkiin tehtäviin takaa laadukkaan lopputuloksen.
Johanna Laakkonen, copywriter-harjoittelija