Tiistaitärppi: Käsi pystyyn, olet hyvä!
Lapsena minua kehotettiin nostamaan käsi pystyyn virheen merkiksi. Se tapahtui tietenkin kesken pallopelien, jolloin oli reilua tunnustaa pelanneensa sääntökirjan vastaisesti. Entä toisinpäin, milloin olet nostanut käden pystöön ja kertonut, että olen hyvä keksimään luovia ratkaisuja kiperissä tilanteissa, osaan huoltaa pyörän vaihteiston tai ommella paidan napin?
Työelämässä ja elämässä muutenkin on tärkeää tunnistaa omat vahvuutensa ja puhua niistä avoimesti ajattelematta, että kuulostaa omahyväiseltä. Se on suomalaisille vaikeaa. Meitä ei opeteta siihen, että tunnistaisimme vahvuutemme, pystyisimme nimeämään tai varsinkaan puhumaan niistä. Sen sijaan osaamme kyllä nopeasti sanoa sen, mitä emme osaa.
Myös työnantajilla on vaikeuksia havaita tekijöidensä vahvuuksia tarpeeksi hyvin. Tämä selvisi Suomalaisen työn liiton teettämästä Made by Finland tutkimuksesta 2017. Jopa 69 prosenttia vastanneista koki, että työnantajat eivät tiedä työntekijöidensä vahvuusalueita tarkasti. Onko niin, että ihmiset eivät tunnista sitä, mitä kaikkea he osaavat? Syy voi löytyä korjauskeskeisestä kulttuuristamme ja siitä, että itsensä kehumiseen suhtaudutaan vähän epäillen.
Työyhteisöllä ja johtamiskulttuurilla on suuri merkitys vahvuuksien tunnistamisessa. Kannustaminen vaikuttaa itsensä luottamiseen ja omien hyvien piireteiden tunnistamiseen. On tärkeä antaa mahdollisuus tehdä virheitä ilman rangaistuksia, eikä ihmistä saa jättää yksin vaikeiden asioiden äärellä. Kehu, kannusta ja kiitä hyvästä työstä aina kun aihetta on.
Vahvuuksia ei tarvitse osata tunnistaa yksin. Juttele ystävien, puolison, työkavereiden ja esimiehen kanssa ja pyydä heitä toimimaan peilinäsi ja siten keinona nähdä hyvät ominaisuutesi. Arvioijan ei tarvitse olla ammattilainen, sillä läheisemmät tuntevat sinut paljon paremmin.
Myönteisen palautteen antoa ei pidä pihdata ja taidoista on tärkeä oppia puhumaan. Itselleen voi laatia positiivisten ominaisuuksien cv:n. Tiedän, että meillä jokaisella löytyy siihen paljon sisältöä luonteessa olevista taidoista ja vahvuuksista, joiden avulla elämässä pärjää.
Jori Nissinen, asiakkuusjohtaja