Tiistaitärppi: Kuka muka ei osaa lukea?
Luuletko, että jokainen keskiverto suomalaisaikuinen osaa lukea? Lukutaitoa pidetään helposti itsestäänselvyytenä: jos ymmärtää tekstin tai kuvan aiheen ja merkityksen, osaa lukea.
Lukutaito on kuitenkin paljon muutakin kuin alakoulussa opittu mekaaninen kyky ymmärtää symbolisista kirjainmerkeistä muodostuvia sanoja ja lauseita. Lukutaito, tarkemmin sanottuna kriittinen lukutaito, auttaa lukijaa näkemään tekstin esittämän maailman niin, että lukija huomaa,
- kenen näkökulma tekstiin on kirjoitettu.
- millaisia vuorovaikutussuhteita teksti rakentaa lukijan ja kirjoittajan välille.
- miten teksti toimii rakenteellisesti.
Kriittinen lukutaito edesauttaa yksilön yhteiskunnallisen osallistumisen taitoa ja mahdollistaa mediakeskusteluun osallistumisen. Kriittinen lukutaito kattaa sekä luku- että kirjoitustaidon ja koskee sanallisia, kuvallisia ja äänellisiä esityksiä sekä niiden intertekstuaalisia yhdistelmiä. Se auttaa tiedon etsinnässä, arvioinnissa ja esittämisessä¹. Kuulostaako siltä, mitä teet työssäsi päivittäin? Niinpä.
Lukeminen myös edistää terveyttä ja hyvinvointia, ehkäisee syrjäytymistä ja antaa mahdollisuuden pärjätä digitaalisessa kulttuurissa². Lukutaidon kehittäminen on tärkeää erityisesti kouluikäisille, mutta myös aikuisten sietäisi ottaa lukeminen osaksi arkipäiväistä elämää. Tutkija ja tietokirjailija Kai Ekholm kirjoitti taannoin Helsingin Sanomissa siitä, kuinka jopa kolmannes suomalaisista lukee vain pari kirjaa vuodessa, ja viiteen kirjaan pääsee vain viidennes kansasta.
Kirjojen lisäksi on hyvästä lukea kaikkea muutakin – artikkeleita, blogeja, sarjakuvia, mitä vain. Aku Ankka, Suomen Kuvalehti, meemit ja Instagram-postaukset kehittävät kaikki lukutaitoa. Tärkeää onkin lukea monipuolisia tekstejä, sillä myös työelämässä sellaisia täytyy osata ymmärtää ja tuottaa. Yksi teksti ei ole toista arvottomampi, vaan kaikenlaisia tarvitaan maailmassa, joka rakentuu kommunikoinnin varaan.
Emilia Käsmä, creative
Lähteet ja lisälukemista aiheesta:
¹https://issuu.com/ylioppilaskunta/docs/antoisampaanopiskeluun/20
²https://lukukeskus.fi/10-faktaa-lukemisesta-2017/#fakta‑8