fbpx

Tiistaitärppi: Huomasitko, että 10 minuutin sääntö jouti romukoppaan?

Luovan Työmaan Iida muistutteli parin viikon takaisessa tiistaitärpissään1 unen tärkeydestä luovuudelle. Jatkan samalla linjalla kysymällä, milloin viimeksi tarjoilit työpäivän lomassa aivoillesi spontaanin happihyppelyn? Siis lounastauon lisäksi?

Aivot ovat korvaamaton työkalu niin asiantuntijatyössä kuin aivan varmasti muissakin ammateissa. Ne tarvitsevat happea, verenkierron terhakoittamista ja taukoja pysyäkseen iskukykyisenä läpi koko työpäivän. Aivot tykkäävät vaihtelusta.

Kun ajatus kiertää kehää eikä idealinko ota pyöriäkseen, lyhyt jaloittelu ja jäsenien ojentelu raikkaassa ilmassa tekee usein ihmeitä. Puhtaan päämäärätön kävely antaa tilaa ideoille ja oivalluksille.

Ei ole sattumaa, että pulmatilanteissa Roope Ankka kulutti ympyränmuotoisen uran rahasäiliön lattiaan, kuten kaikki ankistit tietävät.

Uusi suositus kehottaa kevytliikuskeluun

UKK-instituutti julkaisi 21. lokakuuta uuden aikuisten liikkumisen suosituksen2. Uudistettu suositus korostaa ns. mikroliikkumista sekä paikallaanolon tauottamisen merkitystä. Vanha uskomus siitä, että vain yli 10 minuutin yhtäjaksoisella liikunnalla on väliä, kumottiin.

Jo minuutin–parin jaloittelu lasketaan. Ja toisaalta: salilla tai lenkillä tehokkaasti vietetty tunti illalla ei vielä kompensoi koneella tai muista syistä istuen kyhjötettyä työpäivää.

Valtakunnallisessa suosituksessa todetaankin, että kevyttä liikuskelua ja paikallaanolon tauottamista tulisi tehdä joka päivä – mitä useammin, sen parempi.

Jos luet tätä parhaillasi työpisteellä, mitä jos piipahtaisit heti seuraavaksi ulkona – vaikka vain vetäisemässä keuhkot täyteen raikasta pakkasilmaa? Kävelemässä korttelin ympäri? Sieltä saattaa löytyä se uusi ideakin.

Kreetta Rautio, Creative Lead

P.S. Motivaatiomarsu soitti juuri. Se pyysi muistuttamaan, ettei happihyppelyä kannata jättää väliin, koska ei ole ”mitään asiaa ulos. Vetristely ja raikas ilma ovat jo hyviä syitä itsessään.

1,2 Ota vaikka kännykkä mukaan pihalle ja lukaise samalla Iidan tiistaitärppi unen ja luovuuden yhteydestä täältä sekä UKK:n uusi aikuisten liikkumisen suositus täältä.

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme