fbpx

Tiistaitärppi: Lisätty todellisuus muuttaa markkinointia

Lisätty todellisuus tuo näkemämme päälle digitaalisen ulottuvuuden. Vielä kokonaisvaltaisemmasta virtuaalitodellisuudesta puhutaan usein samassa yhteydessä, mutta markkinoinnin näkökulmasta lisätty todellisuus on käytettävyytensä takia astetta kutkuttavampaa. Applen toimitusjohtajan Tim Cookin mukaan “lisätty todellisuus tulee muuttamaan kaiken”.

Lisätty todellisuus on ottamassa suuria harppauksia, jotka enenevissä määrin näkyvät arjessamme. Teknologiaa on jo nyt käytössä monella toimialalla, mutta kuluttajilla lisätty todellisuus näkyy erityisesti mobiilisovellusten kautta. Facebook, Google ja Apple ovat omilla alustoillaan panostaneet vahvasti lisätyn todellisuuden teknologiaan, avaten ne myös kehittäjille.

Todella mielenkiintoiseksi ala kuitenkin muuttuu, kun lisätyn todellisuuden sovellukset siirtyvät puhelimista älylaseihin. Niitä on jo olemassa useilta valmistajilta, mutta designissa ja käytettävyydessä on vielä kehitettävää ennen kuin käyttö todella yleistyy.

Älylasien kehitys on kuitenkin nopeaa. Huhujen mukaan Applelta ilmestyy omat älylasit ensi vuoden aikana ja ylipäätään älylasien käytön arvellaan yleistyvän voimakkaasti lähivuosina. Laitteiston kehitys luonnollisesti vauhdittaa ja rikastaa myös lisätyn todellisuuden ohjelmistoja.

Lisätyn todellisuuden aalto tulee pyyhkäisemään kaiken yli ennemmin tai myöhemmin ja yrityksissä on hyvä herätä muutokseen ajoissa. Uusista mahdollisuuksista yrityksille ei tule olemaan puutetta. Vaikka oman sovelluksen kehitys ei vielä olisikaan ajankohtaista, kannattaa aihe laittaa hautumaan.

Lisättyä todellisuutta voi lähestyä yhtenä yrityksen sisältömarkkinoinnin muodoista ja se avaakin uusia ovia esimerkiksi brändin tarinankerrontaan ja elämyksellisyyden luomiseen.

Markkinoinnin kanavia syntyy ja näivettyy teknologisen kehityksen myötä jatkuvasti. Silti muunneltu todellisuus tulee ravistelemaan markkinointia perusteellisemmin kuin muut teknologiat pitkiin aikoihin. Muunnellun todellisuuden myötä asiakas voi todellakin sukeltaa brändin maailmaan.

Asiakaskokemus on markkinoinnin keskiössä, mutta lisätty todellisuus tuo siihen kirjaimellisesti aivan uuden ulottuvuuden. Vaikka parhaat ideat kantavat jo nyt yli eri kanavien, markkinoijille lisätty todellisuus on valtava mahdollisuus. Se on myös näytön paikka, sillä mitä lähemmäs brändi tulee, sitä vähemmän sekundaa kuluttaja kokemuksen laadussa hyväksyy.

Luovien toimistojen rooli tulevaisuudessa tuleekin korostumaan entistä unohtumattomimpien, kohdennettujen asiakaskokemusten luojina.

Lopulta kaikki alkaa ideasta, hyvästä sellaisesta.

Emma Ylitalo, digital marketing specialist

 

 

 

 

 

 

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme