fbpx

Tiistaitärppi: Luova idea syntyy bussissa

Luovuudeksi kutsutaan toimintaa, jossa inspiraatio kuljettaa meitä eteenpäin. Luovuuden avulla voidaan erotella merkitykselliset asiat merkityksettömistä ja oivaltamisen kautta nämä voidaan yhdistellä uudeksi tiedoksi.

Luovuuden ajatellaan kuolevan, kun tämä toiminta pakotetaan etukäteen suunnitelluksi tai määritellyksi tapahtumasarjaksi. Kustannustehokasta ja nopeaa olisi leikkaa-liitä-tekniikalla monistaa valmiita ideoita, mutta luovuus ei valitettavasti toimi näin. Deadlinejen jyskyttäessä takaraivossa varsin usein huomaa pääpolon olevan varsin tukossa, eikä mielen leppoisalle vaeltelulle tunnu jäävän aikaa.

Yhteisissä aivomyrskysessioissa varsin harvoin päästään suuriin ahaa-elämyksiin. J. K. Rowling on sanonut, että idea Harry Potter -kirjoihin vain putosi hänen päähänsä junamatkalla. Newtonin päähän putosi omena. Heureka!

Yhtä kaikki mielen vapaan vaeltelun ajatellaan olevan se tekijä, joka saa palaset loksahtamaan paikalleen. Eräs teoria kutsuu näitä paikkoja kolmeksi B:ksi: bed, bath ja bus. Sisäisen kriitikon ollessa väsynyt jää mielen leikittelylle kummasti enemmän tilaa. Ennen nukkumaanmenoa unen ja valveen rajamailla, kylvyssä mielen ollessa rentoutuneessa olotilassa tai sitten bussimatkalla, jossa maisema vaihtuu ja mieli saa levätä.

Kun keksittävälle asialle on asetettu raamit ja tavoitteet, on ratkaisun löytäminen helpompaa. Uudetkin ajatukset vaativat toki kypsyttelyä ja taustatyö täytyy olla kunnossa, jotta heureka-hetkeen pääsee. Puuhastellessa ja ajatuksesta irti päästettäessä, on raamien sisälle asetettujen tavoitteiden saavuttaminen helpompaa.

Pelle Peloton keksijäkumppaneineen luo puuttuvaa todelliseksi ja toimivaksi. Itse työn sanotaan tuotettavan intuition avulla ja rationaalisuudella ne todistetaan toimiviksi. Jättäkäämme siis työpäivässä aikaa ihmettelylle ja mielenlevolle. Ne parhaat ideat kun tuppaavat putoamaan päähän silloin, kun niiden eteen vähiten ponnistelee.

Allekirjoittanut kirjoitti tekstin bed-tilassa, ja inspiroitui Asta Raamin Älykäs intuitio ja miten käytämme sitä -kirjasta.

Hanna Nurkkala, project trainee

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme