fbpx

Tiistaitärppi: Menestyjät osaavat mokata

Markkinoinnin maailmaan mahtuu kosolti klassisia epäonnistumisia. ”New Coke” on niistä ehkä legendaarisin. McDonald’sin Arch Deluxe – epic fail. Jumalasta seuraava Steve Jobskin veti Next-bisneksensä ihan vihkoon. Ja Applen nimissäkin on tehty lukuisia mappi ö:hön päätyneitä tuotelanseerauksia. Sormella osoittelijoille ja besserwissereille riittää matskua.

Entä sitten kotoinen Nokiamme ja parhaimmillaan maailman kovimman matkapuhelinbrändin tuhoaminen. Vuosituhannen moka? Ehkä ei kuitenkaan.

Toki on myönnettävä, että kun Nokian markkina-arvo korkeimmillaan oli yli 280 miljardia euroa, niin sen valahtaminen alimmillaan hikiseen 4 miljardiin euroon kuulostaa katastrofaaliselta. Ja kun Nokian brändi rankattiin vielä 2011 maailman 14. arvokkaimmaksi, niin kahta vuotta myöhemmin se oli romahtanut sijalle 57. Itkuhan siinä markkinointi-ihmiseltä pääsi.

Mutta sitten Nokia keräsi releensä ja teki yhden 2010-luvun komeimmista liikesarjoista. Kännyköiden myynti Microsoftille, NSN:n puolikkaan osto Siemensiltä, Alcatel-Lucentin hankinta omilla osakkeilla ja telineisiin jääneen Heren kauppaaminen. Nokialle jääneistä matkapuhelinpatenttien lisensoinnista kertyi toissa vuonna 740 miljoonaa euroa voittoa.

Ja Nokian brändiarvo oli viime vuonna korkeampi kuin vuonna 2012, jolloin se oli vielä maailman suurimpia matkapuhelinvalmistajia. Ihan mukava nousu kanveesista, vai mitä?

Microsoft on sittemmin alaskirjannut koko reilun 5 miljardin euron kauppahinnan ja ainakin miljardin lisää matkapuhelinbisneksestä kertyneitä tappioita. Talk about failing.

No miten sitten Cokiksella tai Mäkkärillä menee? Ei hullummin. Coca-Cola on sijalla 5 ja McDonalds sijalla 9 Forbesin maailman arvokkaimpien brändien listalla. Ehkä sielläkin on opittu mokista jotain.

Joten eipä hätää: mokaa sinäkin tänään, opi yön yli ja tee huomenna paremmin.

”I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.” (Michael Jordan, maailman kaikkien aikojen paras koripalloilija)

Kari Hartikainen, strategiajohtaja

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme