Tiistaitärppi: Meta mitä häh? Neljä vinkkiä fiksumpiin nettisivuihin
Miksi toteuttaa hulppea tapahtuma-areena, ja jättää loppumetreillä toimivat sisäänkäynnit rakentamatta? Toisin kuin ehkä voisi kuvitella, yrityksesi verkko-osoite ei ole sivustosi pääovi. Suomessa se on Google.
Tutkimuksista riippuen 60–90 % aloittaa tuotteen tai palvelun etsimisen hakukoneella. Myös tutuille saiteille sujahdetaan herkemmin hakutoiminnon kautta. Noin 97 % tietokonehauista ja 99,5% mobiilihauista tehdään Googlen kautta.
Tässä muutama tekstitärppi, joille olisi tärkeää allokoida siivu aikaa jo sisältöjen perussuunnittelussa, ja joita moni nettisivujen tilaaja ei osaa välttämättä edes vaatia.
1. Title on sivujesi tärkein otsikko, vaikka se ei näy itse nettisivulla
Title ei ole sama asia, kuin pääotsikko saitille tultaessa. Title ei näy itse sivulla, mutta se on silti nettisivusi kriittisin otsikointi, sillä se näkyy sivun otsikkona muun muassa Googlen hakutuloksissa. Title siis kertoo hakukoneelle ja hakukoneessa, mistä on kyse. Hyvä title sisältää ainakin 1–2 sivun tärkeintä hakusanaa sekä yrityksen tai palvelun nimen. Esimerkiksi myssybisneksessä hyvä etusivun title voisi olla:
Esimerkki 1: Pipot ekologisesta villasta | Pipopulju.fi
Esimerkki 2: Pipot ja beaniet luomuvillasta | Pipopulju.fi
2. Meta description kertoo, miksi pujahtaa sisään juuri tästä ovesta
Metakuvaus on lyhyt esittelyteksti, joka näkyy hakutuloksissa title-otsikon alla. Ja se näyttää unohtuneen tyystin valtaosasta suomalaisia sivustoja.
Metakuvausta voisi luonnehtia nettisivusi kolmen sekunnin hissipuheeksi. Tämä on mainio paikka kertoa, miksi kävijän kannattaa klikata itsensä juuri sinun sivustollesi vieressä näkyvien kilpailijoiden sijaan. Ydinpihvin lisäksi hyvä metakuvaukseen upotettava sisäänheittoargumentti voisi olla vaikkapa ”Meiltä saat maksuttoman toimituksen” tai ”Tervetuloa tutkitusti tyytyväisimpien asiakkaiden hattukauppaan”.
Jos kuvausta ei ole suunniteltu, Google poimii siihen umpimähkäisen ja kesken jäävän katkelman tekstiä sivulta. Lopputulos ei yleensä palvele parhaalla tavalla.
3. Kuvien nimeäminen: tiedostonimi on samalla hakusana
Myös kuvahakua käytetään paljon tuotteiden löytämiseen ja vertailuun. Ainakaan toistaiseksi Google ei osaa lukea kuvasta, mitä se tarkalleen esittää. Tämä pitää muistaa kertoa hakukoneelle kuvan tiedostonimessä.
Otetaan esimerkki. Kuluttaja etsii tietynlaista tuotetta hakusanoilla ”turkoosi pipo hinta”. Jos nettisivuillasi olevan turkoosin pipon kuva on nimetty ”PP623112019_01.jpg”, on ymmärrettävää, ettei Googlekaan tajua tarjota sitä etsijälle. Tiedostonimi Pipopulju-pipo-luomuvilla-turkoosi01.jpg toimii jo paljon paremmin.
4. Ei se mitä tiedät myyväsi, vaan mitä ihmiset etsivät
Ja viimeisenä, mutta ei vähäisempänä: ne oikein valitut avainsanat sisällöissä. Käsi pystyyn kaikki te, jotka voitte kertoa etsineenne netistä lippistä, stetsonia tai muuta hankintalistalla olevaa kotsaa hakusanalla päähineet.
Kreetta Rautio, Creative lead