fbpx

Tiistaitärppi: Minä olen Sauronin suu

Äänensävy tekee yrityksestä persoonan.

Sormusten herra -trilogiassa Barad-dûrin tornin komentaja oli omaksunut edustamansa Sauronin äänensävyn siksi sitoutuneesti, että oli jo unohtanut oman nimensäkin.

Äänensävy – tone of voice – on siis työkalu, jolla osaat viestiä organisaatiostasi sen tavoitteita edistävästi. Äänensävy tekee yrityksestäsi mukavamman tyypin ja muuttaa sen organisaatiosta persoonaksi. Brändistrategian suunnittelussa äänensävyn määrittäminen voi tuntua peräti kiusalliselta.

Mitä tässä pitäisi oikein tehdä? Suitsitaanko ihmisten omaa persoonaa yrityksen äänensävyn tieltä?

Äänensävy antaa eväitä yrityksesi viestinviejille. Se hoksauttaa välttämään kapulakieltä ja jargonia, se kertoo millaisella asenteella ja sanastolla yhteistä viestiä välitetään. Esimerkit ja sanalistat kuuluvat äänensävyyn. Oulun kaupungin brändikäsikirjassa esimerkit ohjaavat pois stereotypisestä virkamieskielestä:

Ei näin: Tutkimusten mukaan Oulussa asuntojen keskimääräiset neliöhinnat ja vuokrat ovat alemmat kuin Uudellamaalla, Tampereella ja Turussa.

Vaan: Oululaiset asuvat tutkitusti edullisemmin kuin muut Suomen suurten kaupunkien asukkaat. Ero näkyy oululaisten eduksi joka kuukausi pankkitileillä. Mitä sinä tekisit säästyvällä summalla?

Äänensävyn suunnittelu on lopulta sangen simppeliä.

Äänensävy kumpuaa aina yrityksesi kulttuurista, asenteesta, strategiasta ja asiakaslupauksesta. Harjoittelemalla oikea sävy ja tyyli alkavat löytää muotonsa.

Äänensävyjä suunnitellessani puran asiakkaani bisneksen palasiin ja kokoan kokoan niistä toimivan tyylin ja ohjeiston.

1. Strategia: mihin pyrimme ja kuinka sinne aiomme päästä?
2. Kilpailijat: mihin he ovat matkalla, millä tyylillä?
3. Brändi. Mitä tuntemuksia meidän tulisi saada aikaan asiakkaiden mielissä?
4. Asiakaslupaus: mikä on se erottuva, rohkea ja innostava lupaus, joka asiakkaalle kerrotaan? Mitkä ovat tärkeimmät ominaisuutemme?
5. Segmentti. Ketä puhutellaan, mikä kiinnostaa? Onko Hän kuluttaja, asiantuntija, päättäjä?
6. Asiakaskokemus: kuinka palvelemme?
7. Äänensävy: mitä ja miten kerromme kaikesta yllämainitusta kiinnostavasti?

Juha Mikkilä, CEO/luova johtaja

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme