fbpx

Tiistaitärppi: Minunko yritykselleni TikTok-tili? Mikä ihanan hullu ajatus.

Näin suoraan sanottuna ajattelin noin muutama kuukausi sitten, että TikTok on nolo ja kummallinen lasten ja teinien tanssivideoiden jakamiseen tarkoitettu sovellus. Nyt aktiivisena käyttäjänä ymmärrän, että kyseessä on todellakin koukuttava ja innostava sosiaalisen median kanava, joka tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia hauskuuttaa, opettaa ja olla luova.

TikTok on tämän hetken nopeimmin kasvava sosiaalinen media koko maailmassa, ja sitä käyttääkin tällä hetkellä noin 689 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa – hullua, eikö? Vielä hullumpaa on se, että esimerkiksi Instagramilla kesti kuusi vuotta kerätä sama määrä käyttäjiä, jotka TikTok onnistui keräämään vain kolmessa vuodessa.  

TikTok ei kuitenkaan koostu vain yksityisistä käyttäjistä, vaan myös monet yritykset ovat päättäneet perustaa sinne omat tilinsä. Suomessa tämä on vielä nähtävästi suhteellisen harvinaista, joten eikö tässä olisi aika hyvä sauma erottua yrityksenä?

Uuden somekanavan käyttöön ottaminen voi saada kokeneenkin viestijän raapimaan päätään, ja TikTok eroaakin ominaisuuksillaan monin tavoin esimerkiksi Facebookista, Twitteristä ja Instagramista. Herkkien päänahkojen säästämiseksi olen kerännyt alle kolme kohtaa, jotka kannattaa ottaa huomioon luodessaan yritykselle TikTok-presenssiä.

1. Tiedä, missä asiakkaasi ja kohderyhmät ovat

Ovatko yrityksesi mahdolliset asiakkaat sosiaalisessa mediassa? Entä nimenomaan TikTokissa? Vaikka tämä saattaa tulla yllätyksenä, lähes 70 prosenttia maailmanlaajuisista sovelluksen käyttäjistä on yli 20-vuotiaita.

Mieti jo mahdollisesti olemassa olevien asiakasryhmien ikärakennetta ja pohdi, olisiko TikTokin avulla mahdollisuus esimerkiksi laajentaa asiakaskuntaa. Ole kuitenkin realistinen: jos yrityksesi tuotteen tai palvelun kohderyhmä on esimerkiksi eläkeläiset, TikTok ei ehkä ole se oikea kanava.

2. Tutustu sovelluksen perusteisiin

Niin kuin aiemmin mainitsin, TikTok eroaa ominaisuuksiltaan paljonkin monista muista suosituista somekanavista. TikTok on lyhyiden videopätkien jakamiseen tarkoitettu kanava. Julkaistut videot voivat olla maksimipituudeltaan vain 60 sekuntia, joten ytimekkyys on oleellista.

Sovelluksessa operoidaan oman kanavan lisäksi kahdella pääsivulla. Ensimmäinen on perinteinen fiidi eli syöte, josta näet kaikkien seuraamiesi kanavien videot. Toinen ja ehdottomasti tärkein on ”Sinulle”-fiidi, jota kutsutaan enemmän nimellä For You Page (fyp). Fyp näyttää ympäri maailmaa sovelluksessa julkaistuja videoita, joista käyttäjä aikaisemman TikTok-toiminnan perusteella voisi pitää. Koiravideoita katsellut ja niistä tykännyt käyttäjä tulee siis näkemään koko ajan enemmän koiravideoita. Fyp on kuin TikTokin graalin malja, ja lähes jokainen käyttäjä pyrkii pääsemään sinne. Varmimpia tapoja päästä sinne on luoda mielenkiintoista ja laadukasta sisältöä, lisätä videoihin ääntä ja musiikkia sekä käyttää sopivia hashtageja.

3. Luo oikeanlaista sisältöä

TikTokissa vangitseva sisältö on kaiken A ja O. Sovellusta selatessa videoiden tulva on loputon, joten katsojan huomio täytyy pystyä kiinnittämään sekunneissa.

Videoiden laadukkuus on tietenkin itsestäänselvyys, mutta 4K-kameraa ja lisävaloja ei tarvitse juosta ostamaan, vaan älypuhelimen kamera käy vallan mainosti. Aitous puree katsojiin. Niin kuin monissa muissakin somekanavissa, hyvä tapa lähteä kokeilemaan sisällöntekoa on osallistuminen erilaisiin trendeihin ja haasteisiin. Vallalla olevat trendit voi huomata fiidiä selatessakin, mutta TikTok kerää myös yhteen sillä hetkellä trendaavia hashtageja.

Tärkein sisällön luonnin väline sovelluksessa on ehdottomasti äänet. Lähes kaikissa videoissa on liitettynä sovelluksen omasta kirjastosta napattu musiikki- tai äänileike, ja suosittuja leikkeitä nokkelasti käyttämällä pääsee todennäköisemmin siihen iki-ihanaan fyppiin. Sisältöä suunnitellessa kannattaa kuitenkin aina muistaa pysyä uskollisena oman yrityksen brändille ja tyylille.

Heräsikö sinussa halu lähteä kokeilemaan tätä somekanavien ilopilleriä, vai juuttuiko käsi vain tiukemmin päänahkaan? Henkilökohtaisesti uskon, että TikTokissa piilee suuria viestintä- ja markkinointimahdollisuuksia. Sukella sekaan rohkeasti, mutta vain omalla vastuulla: kyseessä on todella koukuttava sovellus!

Vilma Kaikkonen, Digital Marketing Intern

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme