Tiistaitärppi: Onko kysyminen tekniikka- vai voimalaji?
Yhteistyö viestintä- ja markkinointitoimiston kanssa alkaa keskustelulla, jossa viestintäihmisen pitäisi kysyä uudelta asiakkaalta mahdollisimman paljon. Mitä teet, miksi teet, milloin teet, kenelle teet. Jotta asiakkaan liiketoiminnan tärkeät elementit kirkastuisivat mahdollisimman paljaaksi kaikesta markkinointi- tai insinöörijargonista, täytyy kyselyä jatkaa mahdollisimman pitkään.
Jos mahdollista, asiakas istutetaan vihreäseinäiseen huoneeseen laminaattipintaisen pöydän ääreen, kirkas valo kohti kasvoja ja mielellään ranteet kiinni pöytään pultattuihin metallirenkaisiin. Välillä kysyjää vaihdetaan – se ilkeämpi tulee kehiin ja kiltti käy syömässä munkin ja ottaa nokoset. Lopulta totuus puserretaan asiakkaasta kuin kirkas tippa pontikkapannun nokasta – se helmi ja ydin, jonka varaan yrityksen liiketoiminta rakentuu.
Kaikkeen tähän ei ikävä kyllä ole yleensä aikaa. Eikä menetelmä ole asiakassuhteen pitkäjänteisen ja sitoutuneen kehittämisen kannalta kaikkein hedelmällisin. Täytyy tyytyä kolmen vartin pikapalaveriin, jonka aikana perusteet kaivetaan esille, jos ne ovat löytyäkseen.
Paljastan nyt yhden hyvän tavan kysyä asiakkaalta hänen työstään. Olen testannut kysymystä viime viikkoina erilaisissa tilanteissa ja saanut positiivisia tuloksia. Sen sijaan, että kysyisin ”mitä yrityksesi tekee paremmin kuin muut” tai ”mitä tehtäviä kuuluu vastuualueeseesi” olen pyytänyt haastateltavaa kertomaan, mikä on ollut palkitsevin hetki hänen työssään edellisellä viikolla.
Kysymys on selvästi yllättänyt haastateltavan, mutta hetken päästä on alkanut sataa hyvinkin kiinnostavia – ja erilaisia vastauksia. Niistä on paljastunut monia asioita: missä henkilö on hyvä, mistä hän saa työssään tyydytystä – ja mikä parasta, usein on myös selvinnyt, kuinka haastateltava on saanut oman asiakkaansa tyytyväiseksi. Aikamoisia paljastuksia! Ja yhdellä kysymyksellä.
Lisäksi moni haastateltava on todennut, että onpa hyvä, kun tulee mietittyä tällaisia asioita. Tästä innostuneena väitän, että meille jokaiselle saattaisi olla arvokasta pysähtyä pohtimaan, mistä minulle itselleni tuli viimeksi hyvä mieli omassa työssäni. Ja että kuinka samanlaisen palkitsevan hetken voisi tavoittaa tulevalla viikolla.
Antti Leikas, PR Director