Tiistaitärppi: Rajojen asettaminen tehokkaan työn edellytyksenä
Rajojen asettaminen tuo monelle mieleen vanhemmuuden ja arkiruljanssin lasten kanssa. Selkeät ohjeet ja ongelman rajaaminen ovat kuitenkin edellytyksenä tehokkaalle työlle läpi elämän – kodin lisäksi myös koulussa ja työpaikalla.
Ongelman määrittäminen ja tehtävän rajaaminen ovat onnistuneen luovan työn edellytys, kertoi Jani Halme luovuuskoulussaan Mainostajan Foorumin yleisölle Oulussa.
”Briiffit, joihin ei määritetä ratkaistavaa ongelmaa ja reunaehtoja, eivät myöskään synnytä luovia ratkaisuja”, Halme täydensi.
Yksi Nobel-palkitun Bengt Holmstömin keskeinen teesi kertoo samaa: Pelkkä kehotus keksiä jotain uutta ei toimi. On annettava rajat, joilla mahdollistetaan uuden löytäminen tai olemassaolevan ongelman ratkaiseminen.
HS:n tämänpäiväinen uutisointi ilmiöoppimisen haasteesta jälleen todisti, kuinka tärkeä rooli tavoitteiden asettamisella ja palautteen antamisella on. Eikö tämän pitäisi olla tuttua tietoa meille kaikille?
Koulujen uudessa ilmiöoppimisessa tavoitteena on tarkastella maailman erilaisia ilmiöitä oppiainerajojen yli. HS:n jutussa kuvailtiin todellisuutta ilmiöoppimisen toteutuksesta. Oppilaat kertoivat, että kysyessään opettajalta tarkempia ohjeita, vastasi opettaja “tehkää mitä vaan”. Tästä seurasi hengailua ympäriinsä, eikä projektista saatu otetta. Lisäksi nuoret olivat harmissaan siitä, että opettajat eivät antaneet palautetta. Työ ei tuntunut arvokkaalta.
Vaikka itseohjautuva oppiminen ja luovuuden vapaus kuulostavat ajatuksena hyvältä, tarvitsemme me niin opiskelijoina, työntekijöinä kuin johtajinakin selkeitä tavoitteita, joista saamme tarttumapintaa. Näin pystymme tehokkaimmin saamaan luovuudestamme kaiken irti kohti todellista tavoitetta.
Aloittakaamme jokaisen projektin määrittelemällä ongelman ja rajaamalla tärkeimmän tavoitteen. Eikä tietenkään unohdeta palautteen antamista.
Iida Latvala, Creative