Tiistaitärppi: unta kalloon ja luovuus loistoon
“Nuku yön yli” on yleisin neuvo, jonka saan äidiltäni, kun pähkäilen jotain ongelmaa tai hankalaa valintaa. Luultavasti sinäkin olet saanut saman neuvon useamman kerran, ehkäpä myös äidiltäsi. Eivätkä äitimme ole väärässä.
Nukutko pääsääntöisesti 8 tuntia yössä? Valtaosa ihmisistä ei. Syitä lyhyille yöunille on monia – nukahtamisen hankaluus, elämäntilanne, stressi tai Netflix. Mikäli lyhyiden yöunien syynä on jälkimmäinen tai muu harkinnasta riippuva syy, kannattaa valintaa puntaroida uudelleen. Unen tai sen puutteen vaikutukset ovat kauaskantoiset.
Riittävä uni edistää oppimista, parantaa fyysistä suorituskykyämme, ja mikä parasta, ruokkii luovuuttamme. Univaje puolestaan vaikuttaa päinvastoin edellämainittuihin ja muun muassa lisää riskiä sairastua useisiin eri tauteihin.
Mitä luovuus oikeastaan on ja miten se liittyy uneen? Luovuus on sitä, kun yhdistää kaksi odottamatonta asiaa toisiinsa oivaltavasti. Nukkumisen vaiheista erityisesti unien näkemisen vaihe, eli REM-uni, on tärkeää luovuuden kannalta. REM-uni yhdistelee ja sekoittelee muistijälkiä, käsittelee saavutettua tietoa ja puristaa siitä esiin hallitsevat säännöt ja yhteiset piirteet – eli olennaisen tiedon. Tämä älykäs informaation käsittely kannustaa luovuutta ja edistää ongelmanratkaisua!
Illalla ei siis kannata jäädä painimaan ylitsepääsemättömältä tuntuvan ongelman äärelle, vaan painua pehkuihin. Aamulla ajatukset taas loistavat hyvien yöunien jälkeen ja päähän kumpuavat uudet ideat saattavat yllättää. Eikä tämä ole lainaus tsemppikirjasta, vaan useiden vertaisarvioitujen tutkimusten todistama fakta.
Unen ja luovuuden kannalta liukuvat työajat ovatkin työnantajan lahja työntekijälle: jos ilta venyy, voi huoletta seuraavana päivänä nukkua pidempään ja antaa aivoille niiden tarvitsemaa ravintoa.
Esimerkkejä unessa syntyvistä luovista ideoista ja edistysaskeleista ovat Dmitri Mendelejevin näkemä uni alkuaineiden jaksollisesta järjestelmästä ja Paul McCartneyn unien perusteella syntyneet Beatlesin kappaleet Yesterday ja Let It Be.
Lisää esimerkkejä tämän tärpin inspiraation lähteestä: Miksi nukumme? Unen voima. Kirjoittajana Matthew Walker.
Iida Honkaniemi, Creative