Tiistaitärppi: Vaikuttajamarkkinointi sosiaalisessa mediassa: Mitä, miksi, miten?
”Tämä postaus on tehty yhteistyössä yrityksen X kanssa.” Törmäämme näihin sanoihin usein digitaalisessa maailmassa. Merkintä kaupallisesta yhteistyöstä pitää olla selkeä ja esimerkiksi YouTubessa näkyvillä jopa kolmessa paikassa – ääneen sanottuna, videon nurkassa merkintänä ja infotekstissä selitettynä. Mitä tämä tarkoittaa ja voisiko yrityksesi olla osa sitä?
Kaupallisia yhteistöitä tai toisin sanoen vaikuttajamarkkinointia sosiaalisessa mediassa tekevät influencerit eli vaikuttajat. Kuluttajat ovat aina imeneet vaikutteita suosikkijulkkiksiltaan, vaikkapa pukeutumiseen liittyen, mutta nykyään vaikutteita saadaan myös henkilöiltä, jotka ovat nousseet suosioon esimerkiksi bloggaamisen myötä. Vaikuttaja näyttää suuntaa sosiaalisille trendeille ja hänellä on vaikutusvaltaa seuraajaansa. Vaikutusvaltaansa vaikuttaja käyttää yleensä monissa eri kanavissa.
Vaikuttajamarkkinointi on yrityksen ja vaikuttajan välistä yhteistyötä, joka on hyvin toteutettuna tehokas tapa saavuttaa yrityksen keskeiset kohderyhmät. Yhteistyö vaikuttajan kanssa voidaan toteuttaa monella eri tavalla. Vaikuttaja voi esimerkiksi olla uuden tuotteen mainoskasvona tai tuottaa sisältöä yrityksen sosiaalisen median kanaviin.
Miksi vaikuttajamarkkinointia sitten kannattaisi tehdä? HubSpotin tutkimuksen mukaan jopa 71% ostopäätöksistä tehdään mieluummin sosiaalisen median suosittelujen perusteella kuin yrityksen oman brändiviestinnän kautta.
Suomessa tehdyn PING Metricsin tutkimuksen mukaan vaikuttajamarkkinoinnin merkitys korostuu erityisesti alle 30-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa.
Vaikuttajilla on suuret seuraajajoukot, joten näkyvyyttä onnistuneella vaikuttajayhteistyöllä voi saada paljon. Esimerkiksi Mmiisaksella, yhdellä Suomen suosituimmalla vaikuttajalla, on Instagramissa yli 431 000 seuraajaa ja YouTubessa noin 390 000 tilaajaa. Näyttökertoja yhdelle videolle voi kertyä jopa 1,5 miljoonaa. Vertailukohteeksi käy mediaa kiinnostanut, juuri uudelleen alkanut Big Brother Suomi, jonka keskikatsojamäärä esityspäivänä on 231 000.
Vaikuttajaa ei kuitenkaan kannata valita pelkkien seuraajamäärien perusteella, vaan tulisi miettiä, istuuko vaikuttaja yrityksen brändiin ja arvoihin. Myös vaikuttajat ovat tarkkoja tekemiensä yhteistöiden suhteen. Vaikuttajat haluavat markkinoida tuotteita ja palveluja jotka sopivat heidän henkilöbrändiinsä ja kohderyhmälle.
Niin kuin kaiken muunkin markkinoinnin, tulisi vaikuttajamarkkinoinninkin olla tarkkaan suunniteltua. Sitä suunnitellessa tulee ottaa huomioon omat kohderyhmät ja niiden tavoittaminen. Onko kohderyhmäni sosiaalisessa mediassa ja onko vaikuttajamarkkinointi heille merkityksellistä?
Onnistuneet yhteistyöt ovat tarkkaan suunniteltuja, vaikuttajan ja yrityksen brändille sopivia sekä kohderyhmän huomioon ottavia. Vaikuttajayhteistyö on parhaimmillaan tehokasta ja brändimielikuvaa ylläpitävää markkinointia. Huonosti suunniteltuna ja toteutettuna siitä voi kuitenkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä.
Tiia Keskimaa, harjoittelija, digitaalisen markkinoinnin ja myynnin koulutushanke