fbpx

Tiistaitärppi: Viestinnästä voimaa kriisitilanteeseen

Kuten olemme kaikki lukeneet useaan kertaan ja useasta lähteestä, elämme poikkeuksellisia aikoja. Asian toistaminen alkaa ehkä jo ärsyttää: ovathan eri uutismedioiden etusivut käsitelleet lähes pelkkää koronaa jo kuukausitolkulla.

Toisto on välttämätöntä, jotta me ihmisinä pystymme ymmärtämään kriisin vakavuuden ja sen, miten kriisitilanteessa tulisi toimia. Miettikää, miten lyhyessä ajassa olemme muuttaneet elämäntyyliämme radikaalisti. Miettikää, mitä olisimme saaneet aikaan, jos esimerkiksi ilmastonmuutos saisi edes puolet tästä mediatilasta – huh. Toisto saa aikaan muutosta, ja muutos saa aikaan hallinnan tunteen.

Sama pätee kaikkeen viestintään – oli kyseessä sitten sisäinen viestintä, asiakasviestintä tai henkilökohtainen someviestintä. Viimeiseen viitaten onkin ollut lohdullista huomata, mitä kaikkea koronatilanne on saanut somessa aikaan.

Itse olen ilostunut etenkin seuraavista ilmiöistä:

LinkedInissä keskustelu on entistä avoimempaa, ja ihmiset jakavat työkokemuksiaan hankalassa taloustilanteessa. Yhteen hiileen puhaltaminen on ennennäkemätöntä, ja rehelliset postaukset potkuista saavat aikaan paitsi vertaistukiverkostoja myös kannustamista, suosittelemista ja näiden kautta uusia työmahdollisuuksia.

Instagramissa myös “tavalliset” käyttäjät ovat omaksuneet vaikuttajien tapaisen inspiroimisen aivan uudella tavalla. Reseptit, kotitreenit ja muut pienet arjen ilostuttajat jaetaan aiempaa pienemmällä kynnyksellä omalle seuraajakunnalle. Toisaalta täydellistä elämää eläneet matkustus-, tyyli- ja elämäntapavaikuttajat ovat raottaneet rehellisesti myös uutta arkeaan neljän seinän sisällä, kotilookilla. Olemme uudenlaisen arjen äärellä, ja sen omaksuminen vie oman aikansa. On mahtavaa, että hyvät etäelämävinkit laitetaan jakoon!

TikTok on räjähtänyt käsistä, ja viimeistään koronatilanteen myötä vanhemmatkin vaikuttajat ovat uskaltautuneet hypätä tämän nuorisokanavan syövereihin! Kevyemmät humoristiset sisällöt viihdyttävät ja imaisevat mukaansa vaikka tuntikausiksi. Aikaa saa kulumaan helposti erilaisten vessapaperihaasteiden ja tanssi-ilmiöiden opettelun parissa. Lisäksi hauskojen sisältöjen kautta saa suljettua maailman synkkyyden hetkeksi mielestä.

Palatakseni yritysviestintään ottakaamme oppia someilmiöistä:

– Kerrotaan avoimesti, missä mennään ja mitä se tarkoittaa yrityksen toiminnan kannalta. Asiakkaille: miten palvelu muotoutuu uuden tilanteen myötä ja miten turvallisuus ja uudet suositukset on otettu käytännössä huomioon. Sisäisesti: kuinka työn tekemisen arki muuttuu ja mitä se tarkoittaa kunkin kohdalla.

Puhalletaan yhteen hiileen. Tämä tilanne vaikuttaa meistä jokaiseen. Pidetään yllä yhteishenkeä jatkuvalla vuorovaikutuksella. Släkkääminen, zoomailu ja perinteiset puhelut kunniaan kollegoiden kesken!

Jaetaan vinkit toimivampaan etätyöskentelyyn. Paraniko työtehosi huomattavasti, kun otit rutiiniksi kiertää korttelin ennen työpäivän aloittamista tai Trellon to do -listojen käyttöönoton ansiosta? Toimivat vinkit jakoon sisäisissä kanavissa ja mikseipä firman somessa tai uutispalstalla.

Kokeillaan rohkeasti uutta. Kun fyysistä läheisyyttä on vältettävä, on rohkeasti hypättävä uusiin palvelumuotoihin diginä. Viestitään näistä eteenpäin ja inspiroidaan myös muita.

Pidetään huumori mukana. Tilanne vaatii huumoria, meemit kunniaan!

Iida Honkaniemi, Creative

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme