fbpx

Digitaalinen markkinointi – mistä lähteä liikkeelle?

Digitaalinen markkinointi eli digimarkkinointi on tullut isoksi osaksi markkinoinnin kokonaisuutta. Digimarkkinoinnin haltuunotto vaatii useiden vaiheiden miettimistä esimerkiksi suunnittelua, toteuttamista ja mittaamista. Mistä digimarkkinoinnissa tulisi lähteä liikkeelle? Mitä kanavia valitsemme? Kysymyksiä voi herätä paljon, mutta apua niihin löytyy alta.

Digimarkkinoinnin suunnitteluun on luotu paljon erilaisia malleja. RACE-malli on Smart Insightin luoma yksinkertainen ja käytännöllinen työkalu, jonka avulla pystytään suunnittelemaan ja kehittämään digitaalista markkinointia. Mallin avulla on myös helppo asettaa KPI:t (key performance indicator) kampanjoiden hallintaan. RACE-malli avaa asiakkaan ostoprosessin selkeästi aina tietoisuuden tunnistamisesta asiakkaan yritykseen sitouttamiseen asti.

RACE-malli

REACH = TAVOITTELU

ACT = TOIMINTA

CONVERT = OSTO

ENGAGE = SITOUTTAMINEN

1. REACH 

Asiakas on havainnut tarpeen tai ongelman, johon hän etsii ratkaisua. Tässä vaiheessa asiakkaalle tarjotaan tietoa tuotteista tai palveluista. Tavoitteena on  maksimaalinen kohderyhmän saavutettavuus tuotteelle tai palvelulle sekä liikennemäärän lisääminen verkkosivustolle ja muihin digitaalisen markkinoinnin kanaviin. Tietoisuuden lisäämiseen voidaan käyttää omaa, maksettua ja ansaittua mediaa, esimerkiksi hakukonemainontaa (hakusanamainonta ja display-mainonta), sosiaalisen median kanavia (Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, LinkedIn), blogeja, artikkeleita, webinaareja…

2. ACT 

Asiakas on löytänyt tuotteen tai palvelun (eli tullut sivustolle tai sosiaalisen median kanavalle), ja nyt on aika kannustaa toimimaan. Tässä vaiheessa pyritään sitouttamaan asiakas ennen lopullista ostoa. B2B-yrityksissä tavoitteena on tässä vaiheessa saada asiakas jättämään jälki itsestään: esimerkiksi uutiskirjeen tilaaminen, palvelukuvausten tarkastelu, blogikirjoituksiin tutustuminen, oppaan lataaminen, lisätiedon hankkiminen yrityksestä tai yhteydenottolomakkeen jättäminen ovat tällaisia jälkiä. Verkkokaupan puolella asetetut toimintatavoitteet voivat olla esimerkiksi tietyn tuotteen katselu, ostoskoriin lisääminen ja rekisteröityminen jäseneksi. 

3. CONVERT 

Konversion toteutuminen eli ostotapahtuma. Verkkokauppa puolella oston suorittaminen on selkeä toimi, jota pystytään edistämään sivuston konversio-optimoinnilla. B2B-puolella konversion toteutuminen painottuu vahvasti offline-kanaviin, kuten yrityksen johto ja myyntitiimi.

4. ENGAGE 

Sitouttamisvaiheessa keskitytään asiakassuhteen kehittämiseen ja asiakasuskollisuuden parantamiseen. Sivustokokonaisuus, sähköposti, sosiaalisen median kanavat, kanta-asiakkuusohjelmat ja muut suorat kontaktit asiakkaaseen toimivat viestinnän välineinä. 

RACE-malli auttaa hahmottamaan ja priorisoimaan yrityksen digimarkkinoinnin vaihtoehdot sekä löytämään puutteet tai kehityskohteet ostopolun eri vaiheissa. Malli auttaa myös määrittelemään tavoitteet, strategian ja taktiikat, joita pystytään mittaamaan jokaisessa vaiheessa.

Löytyykö yritykseltäsi ostopolun eri vaiheisiin ratkaisut ja kanavat? Vai tarvitsisitko apua suunnittelussa, toteuttamisessa tai tulosten analysoinnissa? Ota yhteyttä, yhdessä löydämme ketterimmät ja tuottavimmat ratkaisut juuri sinulle!

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme