fbpx

Yritysvastuulla vauhtia liiketoiminnan kehittämiseen

Voita vastuullisuudella!

Kiristyvän lainsäädännön myötä vastuullisuusraportointi tulee koskemaan yhä useamman yrityksen arkea. Monesti vastuullisuus koetaan välttämättömäksi pahaksi, mutta kolikon toisella puolella on myös hyötyjä. Luova Työmaa järjesti yhdessä viestintätoimisto Bravuran kanssa Yritysvastuulla vauhtia liiketoiminnan kehittämiseen -aamupäivän Oulussa 22.11.2022. Tilaisuudessa puitiin kokemuksia vastuullisuuden valjastamisesta liiketoiminnan ajuriksi puhujavieraiden jakaman tiedon ja esimerkkien valossa.

Tilaisuuden tervetulosanat lausuivat toimitusjohtajat Pauliina Tennilä, Bravura ja Juha Mikkilä, Luova Työmaa.

Omin sanoin ”liike-elämässä vastuullisuusteemaa elänyt” Jussi Karjula avasi kokemuksiaan vastuullisuusajattelusta ja muistutti, että menestyneet yritykset ovat aina olleet vastuullisia, ja onnistunut vastuullisuustyö lähtee ihmisistä ja oman pääkopan sisältä. Kun johtaa vastuullisuutta, johtaa hyvää liiketoimintaa. Jussin mukaan vastuullisuudella voi saavuttaa jopa epäreilua kilpailuetua, kuten hänen aikaisemmin luotsaamansa Hoivatilat sai ympäristövastuuseen perustuvan mittavan EIP:n investointilainan.

Jussi Karjulan mukaan nykyaikaisella yrityksellä pitää olla isompi tehtävä. Vastuullisuus on yrityksen olemassaolon oikeutus ja oikeutus tehdä hyvää liiketoimintaa. Karjula aloittaa Laptin toimitusjohtajana 1.1.2023.

Tiina-Marja Nousiainen Bravuralta totesi, että suomalaisiin yrityksiin vaikuttaa jo valmiiksi melko tiukka lainsäädäntö mm. EU-sääntelyn kautta, joka ohjaa vastuullisuustyötä. Erilaisia laatujärjestelmiä sekä sertifikaatteja on otettu ahkerasti käyttöön. Nousiainen kertoi Morningstar Sustainability Atlas -tutkimuksessa Alankomaiden vieneen voiton vastuullisuudessa mutta Suomen noteerattujen yritysten vastuullisuuspisteiden yltäneen hienosti kakkossijalle. Tästäkin voidaan päätellä, että vastuulliset toimintatavat ovat Suomessa jo aika syvällä yrityskulttuurissa. Nousiaisen mukaan yritykset ovatkin muutoksen ajureita, sillä raha ratkaisee ja raha on muutosvoima myös vastuullisuudessa.

Vastuullisuustyöprosessiin Bravuralla kuuluu neljä vaihetta: nykytilan kartoitus, sidosryhmäanalyysi, olennaisuusanalyysi, ja lopulta näiden pohjalta muotoiltu vastuullisuusohjelma.

Pauliina Tennilä rohkaisi yrityksiä vastuullisuustarinan luomiseen. Vastuullisuus on tekoja ja pienistäkin tekemisistä saa kertoa, mutta saavutukset on suhteutettava kokonaisuuteen. Viestinnällä kerrotaan tavoitteista ja toimenpiteistä, kuvataan ohjeet ja toimintatavat, mutta myös edistetään vastuullisuuden kehittämistä. Raportoinnilla kerrotaan saavutuksista ja täytetään lain velvoitteet. Vasta sitten peliin tulee mukaan markkinointi, jolla herätetään asiakkaiden kiinnostus. Ennen kaikkea yrityksen vastuullisuustarina ei ole tarua vaan totta.

– Kun vastuullisuustyöhön lähdetään, yritykset yleensä yllättyvät, mitä kaikkea prosessin aikana löytyy: joskus jopa uusia liiketoiminta-alueita tai havaitaan, että ”mehän ollaankin vastuullisempia kuin kilpailijat!”

Osuuskauppa Arinan vastuullisuus- ja viestintäjohtaja Pasi Ruuskanen esitteli käytännön vastuullisuusviestintää ja sen tuloksia Sydän Pohjois-Suomelle -konseptin esimerkein. Luova Työmaa ja Arina alkoivat yhteistyön alkuvuodesta 2019. Vastuullisuusteemoihin, eli ruokaan, ilmastoon, ihmisiin ja yhteisöön liittyviä tekoja syntyi osuuskaupan toiminnoissa viestittäväksi asti viikoittain. Konseptin konkreettisena tuloksena S-ryhmän tilaamassa tutkimuksessa pohjoiset osuuskaupat Arina, Koillismaa ja Maakunta saivat vastuullisuusohjelman ja -tekojen tunnettuudessa ryhmän parhaan lukeman 56 % koko ryhmän keskiarvon ollessa 48 %.

Pasi Ruuskanen iloitsi siitä, että työ näkyy tuloksissa: vastuullisuusbrändin vauhdittamana Osuuskauppa Arinan vastuullisuusmielikuva on noussut parissa vuodessa T-Median Luottamus&Maine-tutkimuksessa (2021 vs 2019) kymmenyksillä (arviointiasteikko 1–5).

Aamun tilaisuuden päätteeksi ääneen pääsivät panelistit.

Paneelissa Jaakko Kylmäoja, Fingersoft, Jetta Liukkonen, Oikiat Design Oy ja Marko Sirviö, Luova Työmaa avasivat kokemuksiaan vastuullisuusteoista ja niiden viestinnästä.

Oikiat Designin Vaatelaastari auttaa vähentämään tekstiilijätettä, mutta on myös itse vastuullisesti valmistettu tuote. Vaatelaastari on palkittu tänä vuonna jo suomalaisen tekstiilin ja muodin kiertotalouspalkinnolla kategoriassa Elinkaaren pidentäjä, Keskuskauppakamarin Vuoden vastuullisuustekona sekä Vuoden Designteko 2022 -palkinnolla. Jetta Liukkonen kertoi alun perin omaan tarpeeseen suunnitellun tuotteen kysynnän B2B-puolella yllättäneen iloisesti.

Skarta Finland Oy:n Juuso Männikkö kertoi rakennustyömaille kehitetyn etälasiratkaisun lisänneen työergonomiaa ja vähentäneen päästöjä ajokilometrien vähentämisen myötä.

Juuso Männikkö, Skarta Finland Oy

Fingersoftin Jaakko Kylmäoja kertoi kokemuksia yrityksen kuusituntisen työpäivän kokeilusta. Jaksamisen, sosiaalisen ja työhyvinvoinnin edistäminen on yritykselle tärkeä arvo, sillä Fingersoft on monelle pelialan tekijälle ensimmäinen työpaikka.

Marko Sirviö Luovalta Työmaalta muistutti, että jopa kolmasosa kuluttajista ei usko vastuullisuusviesteihin, mutta toisaalta kuluttajilla on jo hyvä tietotaso ja käsitys siitä, mitä vastuullisuus on ja ”viherpesucaset” paljastuvat julkisuudessa nopeasti. Usein viestinnässä on myös riski, että kuluttajalle ”mikään ei riitä” tai on tehty ”väärää vastuullisuutta”. Tämä voi kyynistää viestijän, mutta pieniäkin vastuullisuustekoja voi ja kannattaa viestiä. Ydinkohderyhmään kuuluvalle asiakkaalle tärkeää on se, että hänen kulutusvalintansa saa hänet näyttämään hyvältä.

Jos kaipaat apua yrityksen vastuullisuustyössä, sen viestinnässä tai raportoinnissa, Luova Työmaa ja Bravura toteuttavat hallittavat ja tulokselliset vastuullisuusprojektit. Pysy kuulolla – vuonna 2023 tuomme vastuullisuusviestinnän ilosanomaa myös muualle Suomeen järjestämiemme vastuullisuustapahtumien voimin.

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme