fbpx

CityBusiness

UI / Visual Identity

Citybusiness on Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteistyötä, jolla kaupunkeja ja niiden toimintaa avataan yrityksille uusien tuotteiden kehittämisen ja testaamisen tueksi.

Yhteistyön perustana toimivat avoimet innovaatioalustat. Ne ovat eläviä testiympäristöjä, jotka toimivat ponnahduslautoina kestävään kehitykseen ja pysyvien työpaikkojen luomiseen. Citybusiness jalostaa niistä älykkäitä ekosysteemejä yritysten palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen ja kannattavaan liiketoimintaan.

Alustojen avainsanoja ovat digitaalinen yhteiskehittäminen, asukkaiden osallistuminen ja osallistaminen, älykkäät kaupunginosat ja kokeilukulttuuri.

Haaste

Citybusineksen takana on 6Aika Avoimet innovaatioalustat -kärkihanke, jossa Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, ja Oulu yhdistävät omat innovaatio- ja kehitysympäristönsä avoimien innovaatioalustojen verkostoksi. Citybusiness tarvitsi oman visuaalisen ja digitaalisen identiteetin, joka yhdistäisi sekä 6aika-hankkeen että kuuden kaupungin tavoitteet, ja jonka kaikki osapuolet voisivat hyväksyä ja tunnustaa omakseen.

Citybusiness tarvitsi siis ilmeen, jossa yhdistyisivät eri kaupunkien toiveet, ja joka viestisi vahvasta, liiketoiminnan kehitystä tukevasta kasvualustasta, jota Suomen suurimmat kaupungit kehittävät.

Ratkaisu

Visuaalisen viestin pohjalla oli Smart City -ajattelu  ja kaupungin kartta, jonka risteävät tiet synnyttävät kokonaisuutta tukevan kudelman. Kuusi päätietä yhdistää pienempiä reittejä toisiinsa. Vahvaa kokonaisuutta täydentävät huomiota herättävät värit, joilla on helppo erottua messuilla, verkossa ja kaikessa mahdollisessa viestinnässä.

Citybusiness-verkkosivusto luotiin kaupunkien digitaaliseksi komentokeskukseksi. Sivustolle luotiin selkeä formaatti alustakuvauksille – lähtökohtana oli kertoa yrityksille, mitä kuusi kaupunkia alustoineen voivat tarjota liiketoiminnan kehitykselle ja uusien palveluiden testaamiselle.

Lopputulos

Citybusiness –palvelukokonaisuus esiteltiin ensi kertaa vuonna 2016 Tampereen Mindtrek-konferenssissa. Sen jälkeen palvelua laajennettiin edelleen, ja Citybusiness 2.0 esiteltiin yli 120 maasta tulevalle yleisölle Barcelonan Smart City Expossa marraskuussa 2017. Smart City Expo on maailman suurin kaupunkeja ja niiden liiketoimintaa esittelevä messutapahtuma.

Citybusiness sai Barcelonassa valtavasti huomiota. Kaikkien kuuden kaupungin edustajat ovat kertoneet myönteisistä kommenteista ja yhteydenotoista eri puolilta maailmaa. Tapahtuman englanninkielisessä tiedotteessa hehkutettiin, että ”The Largest Open Innovation Platform in the World Is Opened”.