Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa
Uusinta uutta vuoden 2023 Suomessa ovat hyvinvointialueet. Lukuisia toimijoita, tuhansia työntekijöitä ja yli 140 000 erilaista asukasta yhdistävä Etelä-Savon hyvinvointialue sai Työmaan siivittämänä tuoreen brändin ja tuntuvan nimen.
Haaste
Täysin uusi hallinnollinen elin, hyvinvointialue, yhdistää Etelä-Savon alueella sosiaali- ja terveys- sekä pelastuspalvelut. Uuden hyvinvointialueen työntekijät ja asiakkaat ovat hyvin monimuotoinen ryhmä 12 eri kunnan alueella. Samalla, kun hyvinvointialue ottaa hoitaakseen massiivisen palveluverkon, sen olisi oltava myös ymmärrettävä ja yhdistettävä uuden toimijan palveluita käyttäville asiakkaille ja etenkin houkutteleva sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen työntekijöille. Brändiltä toivottiin niin turvaa kuin tunnetta herkässä muutostentäyteisessä tilanteessa.
Ratkaisu
Vanhoista toimijoista muodostuvan hyvinvointialueen ja täysin uuden tilanteen brändi kaipasi reipasta haara-asentoa: toisen jalan oli kuovittava vanhasta hyvät ja kiiltävät aarteet, toisen tavoiteltava tiukasti jo jotain uutta ja uskaliasta.
Siksi Työmaa loi monivaiheisen osallistamisen mallin, jossa etsittiin paitsi alueen vahvuuksia myös annettiin ihmisten kertoa, millaisista osasista hyvinvointialueen brändin tulee muodostua. Ääneen pääsivät eteläsavolaiset – niin asukkaat kuin suositussa vapaa-ajan maakunnassa aikaansa viettävät mökkiläiset –, lakkaavien organisaatioiden työntekijät sekä hyvinvointialueen päättäjät. Ajatusten ja mielipiteiden viitoittamalla polulla lähdettiin etenemään kohti raikasta ja erottuvaa hyvinvointialuetta, joka olisi saava myös aivan uuden nimen.
Yhtä aikaa brändin kanssa muotoiltiin myös hyvinvointialueen strategiaa. Yhtäaikaiset prosessit vauhdittivat toisiaan, mutta asettivat brändityölle myös uudenlaisia ylitettäviä aitoja. Erityisen tärkeää brändin luomisessa oli myös maan laajuisen muutoksen aikaansaaman mahdollisen informaatiotyhjyyden täyttäminen, sillä hyvinvointialueen tulee perustella itsensä ymmärrettävästi joka kerta, kun ihminen brändin kohtaa. Tämän lisäksi hyvinvointialueen brändi rakentaa osaltaan myös koko maakunnan imagoa ja houkuttelevuutta.
Työssä tarkasteltiin perinteisten emotionaalisten ja rationaalisten tekijöiden rinnalla myös eettisiä ja arvopohjaisia tekijöitä: Millainen brändi on ymmärrettävä ja saavutettava jokaiselle ihmiselle? Millaiset arvot yhdistyvä organisaatio ja erilaiset toimialat voivat jakaa?
Kun askelkuviot olivat selvät, luova prosessi valtasi tanssilattian.
Lopputulos
Etelä-Savon hyvinvointialue sai yhdessä asukkaiden, työtekijöiden ja päättäjien kanssa muotoillun lempinimen Eloisa. Eloisa on energinen ja samaan suuntaan kulkeva joukkio reippaita ja eläväisiä ammattilaisia. Mukava ja eteläsavolaiseen suuhun sopiva Eloisa tekee toimijasta ja työpaikasta lämpimän ja helposti lähestyttävän toimijan: kuin tyypin, jonka kanssa mielelläsi joisit kahvit.
Eloisan ilmeen kanssa itsestäänselvyydet olivat ensimmäisenä kieltolistalla. Rauhoittavan sinisen värin, sydämien ja geneeristen työvaatekuvien sijaan lähdettiin modernille ja räväkälle linjalle. Eloisan ilmeen kantava elementti on koko Etelä-Savon alueen muoto, jota käytetään niin tunnuksessa kuin kiinnostavuutta tuovana brändielementtinä. Muoto on tuttu ja aito, mutta raikkaat värit ja ilmeen erottuvuus tekevät kokonaisuudesta uuden ja kiinnostavan. Brändin pääväri on rohkea vihreä, joka paitsi lainaa luonnosta myös kurkottaa tulevaisuuteen. Ilme on tehty hulluttelua varten: se tekee kokeilemisesta ja leikittelystä helppoa, mutta antaa viesteille niiden ansaitseman selkeän tilan.
Eloisan puheentapa perustuu arvostavuuteen, rohkeuteen ja yhdenvertaisuuteen. Näihin asioihin tiivistyvät myös brändin ydinasiat osaavuus, ystävällisyys ja se, ettei ketään jätetä ulkopuolelle. Brändilupaus keskustelee mission ”Myös yhessä” kanssa ja tiivistyy muotoon ”Yhdessä voimme hyvin”. Suomen laajin elämänkokemus, ihmisläheinen toimintakulttuuri ja yhteisöllisyys ovat brändin keskeisiä tekijöitä, joilla tehdään asiakkaille turvallinen elämä, työntekijöille houkutteleva ura ja koko Suomelle kiinnostava ja eteenpäin menevä osa maata.
NÄISTÄ TYÖMAA VASTASI:
- Päättäjien, työntekijöiden ja asukkaiden osallistaminen
- Brändin määrittely ja osallistamisprosessin löydösten analysointi työpajatyöskentelyn keinoin
- Hyvinvointialueen nimen muotoilu
- Brändilupaus, hissipuhe, kärkiviestit ja brändin äänensävy
- Hyvinvointialueen visuaalinen ilme
- Laaja brändikäsikirja kokonaisuudessaan