fbpx

Etätyö sujuu hyvällä suunnittelulla

Luova Työmaa on siirtynyt etätöihin ympäri Oulua ja Helsinkiä, koska haluamme olla omalta osaltamme varmistamassa fyysisen etäisyyden ja henkisen läheisyyden toteutumista Suomessa.

Työmaalla torstait ovat olleet jo pitkään päiviä, jolloin asiakaspalaverien määrä pidetään minimissä. Näin voimme keskittyä asiakastöiden suunnitteluun täydellä teholla. Valtaosa tiimeistämme koostuu Oulun ja Helsingin työmaalaisista, joten sekä etäyhteyksien hyödyntäminen että etätyö ovat olleet meille tuttua kauraa vuosikausien ajan.

Olemme tottuneet siihen, että kahvihuoneessa sumppia kuluu ja nauru raikaa, joten tasavallan presidentinkin peräänkuuluttaman henkisen läheisyyden voimistamiseksi olemme ottaneet käyttöön etäkahvihuoneen, johon voi tulla piipahtamaan ja juttelemaan niitä näitä työkavereiden kanssa kahvipaussien aikana.

Kuten kaikkialla muuallakin Suomessa, myös meillä omat haasteensa ja rikkautensa etätyöhön tuovat niin sanonut nuoremmat kollegat eli työmaalaisten kotiopetukseen ja -hoitoon siirtyneet lapset. Muuttuneessa tilanteessa työskentelyn sujumiseksi olemmekin päivittäneet vinkkilistaa hyvistä käytännöistä, jonka haluamme jakaa myös kaikille muille. Kas tässä:

– Töiden suunnitteleminen sekä tiimien kesken että henkilökohtaisella tasolla korostuu entisestään.

– Vaikka suunnitelmista joutuu “lennosta joustamaan”, to do -listojen tekeminen ja aikatauluttamisen tärkeys korostuu. On myös tärkeää viestiä aktiivisesti muille, millä mallilla omat työt milloinkin ovat.

– Oikeat välineet oikeisiin hetkiin: kiireettömän asian voi hoitaa viestillä Slackissa siinä missä välitöntä reagointia vaativassa asiassa kollegalle kannattaa yleensä soittaa.

– Muista tauot. Etätyötä tehdessä ne unohtuvat helpommin kuin normaalioloissa. Kannattaa siis muistaa, että aivojaan välillä tuulettava ihminen on paitsi hyvinvoiva myös tuottavampi työntekijä organisaatiolleen.

– Meistä monen hyvinvoinnille on tärkeää, että etätyön ja vapaa-ajan käsitteet eivät sekoitu liikaa. Sitä voi vahvistaa tekemällä kotiinsa työpisteen, jonka äärellä ei tee muuta kuin töitä, ja vastaavasti töitä ei vie muualle.

– Monelle sopii, että töihin menemistä edeltävät jotkin rutiinit. Yhdelle se voi tarkoittaa aamulenkkiä, toiselle työvaatteisiin sonnustautumista ennen työnteon aloittamista.

– Työergonomiasta kannattaa pitää hyvää huolta kotonakin. Vaikka sohva kutsuu, sinne ei kannata läppäri sylissä hautautua liian pitkiksi ajoiksi, vaan hyvää työskentelyasentoa kannattaa vaalia myös kotona.

– Etäpalavereissa hyvään palaveriin liittyvät käytännöt pätevät samaan tapaan kuin missä tahansa palaverissa. Tärkein tekninen yksityiskohta on oman mikrofonin sulkeminen silloin, kun ei ole itse äänessä.

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme