Tiistaitärppi: “Näin me on tää aina tehty” on työelämän vaarallisin lause
“Pitäisi ehtiä tehdä töitäkin, mutta kun on koko ajan noita palavereita.”
Kuka on tämän lainauksen takana? Niinpä, aika moni tietotyöläinen tällä vuosituhannella, ja varmasti myös aiemmin.
Vaikka moni päästää tällaisen parahduksen suustaan kiireen keskellä, harva varmaankaan istuu palavereissa pyhällä hengellä – kaikilla palkka juoksee kuin Paavo Nurmi.
Tämän kirjoituksen aihe voisi olla paremmat palaverikäytännöt, mutta niistä julkaisimme hyvän kirjoituksen jo aiemmin.
Sen sijaan tämän kirjoituksen tarkoitus on kannustaa miettimään, ovatko palaverit käytäntö, johon turvaudutaan liian usein ilmeisenä vaihtoehtona tutkimatta, voitaisiinko palaveriin osallistuvien ihmisten aikaa käyttää tehokkaammin.
“Hei osaako joku sanoa, miten saan kuvan tuohon ruutuun?”
Entä kuka on tämän lainauksen takana? Niinpä, tässäkin tapauksessa aika moni tietotyöläinen aika monen palaverin alussa tällä vuosituhannella.
Jos palaveriin osallistuu kahdeksan ihmistä ja oikeaa johtoa etsitään kymmenen minuuttia, tehokkaita henkilötyöminuutteja tuhlaantuu 80. Jos sama sählääminen toistuu kerran viikossa, aikaa kuluu tyhjänpolkemiseen yli 8 työpäivän verran vuodessa. Siinä ajassa ehtisi pitkällä aikavälillä syntyä kaikenlaista.
Työajan tuhlaamisesta ei kannata syyllistyä tai syyllistää. Kuuluisat luovat tauot ja ylipäätään sopiva työkuorma ovat pitkällä aikavälillä tutkitustikin takeita laadukkaalle ja tuottavalla työlle tieto- ja asiantuntijatyössä.
Ongelma on kuitenkin useimmiten samantyylinen kuin painonhallinnan kanssa jojottelevalla: me tiedämme mikä mättää, mutta emme saa ongelmaa hallintaamme.
Näin väittävät myös Pekka Pohjakallio ja Saku Tuominen mainiossa Työkirjassaan. Se on kuutisen vuotta vanha kirja, jonka työstämisen kanssa lomittain kaksikko vei suomalaisiin yrityksiin uusia käytäntöjä testattavaksi.
Itse kirjaa ja sen monia ideoita voi suositella vihjetarjottimeksi itse kullekin, mutta sen pääviisauden voi kiteyttää yhteen ajatukseen: kyseenalaista käytäntösi.
Luovalla Työmaalla ajoittaisiin palaverien täyttämiin viikkoihin on herätty konseptilla nimeltä tuotantotorstai. Ajatuksena on, että lähtökohtaisesti torstait pyritään pyhittämään päiviksi, jolloin ei ole asiakaspalavereja – ja keskittymistä vaativia hommia saa silloin varmuudella eteenpäin.
Itse asiassa edellä mainitussa Työkirjassa ehdotetaan yhdeksi tietotyöläisen arjenhallinnan konstiksi samanlaista käytäntöä: päivää tai ainakin puolikasta, johon ei yksinkertaisesti saa sopia palavereita. Kun Pohjakallio ja Tuominen veivät käytäntöä yrityksiin, monissa ensireaktio oli, että “ihan hyvä idea, mutta ei toimi meillä”. Kun kaksikko sitten haastoi miettimään, miksi se ei voisi toimia, aika moni argumentti joutui romukoppaan.
“Näin me on tää aina tehty.”
Kuka on puolestaan tämän lainauksen takana? Tässäkin tapauksessa varmasti aika moni, mutta väitän että tuo on kenties vaarallisin lause tehokkaan ja laadukkaan työelämän näkökulmasta.
Ville Koivuniemi, creative