fbpx

Tiistaitärppi: Sivuston personointi parantaa käyttökokemusta

Oletko joskus huomannut, että sama verkkosivusto tarjoaa erilaisen näkymän sinulle ja kaverillesi?  Sivuston personoinnin avulla voidaan räätälöidä sivustoa erilaisia kävijöitä varten ja sen tavoitteena on entistä paremman käyttökokemuksen tarjoaminen.

Erityisesti verkkokaupat ovat käyttäneet sitä jo pidemmän aikaa esimerkiksi tekemällä ostohistoriaan perustuvia tuotesuositteluja, mutta personointi eri tekijöihin liittyen on levinnyt myös muiden sivustojen käyttöön.

Personoinnilla luodaan kävijälle merkityksellistä, hyödyllistä sisältöä ja parhaimmillaan se johtaakin konversioasteen nousuun. Toisin sanoen entistä useampi sivuilla vierailija muuttaa toimintaansa haluttuun suuntaan.

Personointia voidaan tehdä muuttamalla sivun elementtejä ja sisältöjä tiettyjä segmenttejä puhutteleviksi. Sivulla voidaan muuttaa esimerkiksi otsikkoa, toimintakehotetta tai muuta sisältöä. Käyttökohteita personoinnille on vaikkapa mainonnassa käytetyn laskeutumissivun personointi maan ja kaupungin mukaan.

Moni on huomannut ettei Google aina anna samoja hakutuloksia kaikille, vaan kunkin näkemät hakutulokset muodostuvat useiden tekijöiden summana ja niihin vaikuttaa käyttäjästä saadut tiedot kuten hakijan sijainti, laite sekä aiempi hakuhistoria.

Samalla tavalla kuin Google pyrkii mahdollisimman personoituun – ja siten parempaan – asiakaskokemukseen, myös verkkosivustoilla voidaan tarjota kävijälle mahdollisimman yksilöllinen käyttökokemus juurikin verkkosivuja personoimalla.

Matalan kynnyksen verkkosivujen personoinnin aloittamiseen tarjoaa ilmainen Google Optimize. Se tunnetaan ehkäpä paremmin konversio-optimoinnin A/B- ja multivariaatti-testauksen työkaluna, mutta sen kautta voidaan rakentaa myös erilaisia personointeja.

Personoinnin voi aloittaa myös ensin A/B-testaamalla sen vaikutusta. Lopputuloksen ollessa toivottu, voidaan rakentaa lopullinen personointia sisältävä sivu.

Google Optimizella tehtävä personointi perustuu sääntöjen rakentamiseen. Sääntönä voi olla esimerkiksi näyttää sivusta tietty versio, kun käyttäjä on vieraillut sillä jo aiemmin. Eri sääntöjä voidaan myös yhdistellä keskenään.

Joka sivustolla on erilaisia käyttäjäryhmiä ja osa niistä on kasvua tai asiakkuuden arvoa ajatellen tärkeysjärjestykessä korkeammalla kuin muut. Aloittaessa kannattaakin miettiä, mitä käyttäjäryhmää haluaa palvella entistä yksilöllisemmin sekä muistettavammin.

Tulevaisuudessa sivustojen koko liikenne voi olla jollain tavalla personoitua, joten personointiin käytettävä tila ja elementit kannattaa ottaa huomioon jo uuden sivuston suunnitteluvaiheessa. Fiksu ja perusteltu personointi voi saada sivuston todella erottautumaan kilpailijoista ja sen rakentaminen on nykyään helpompaa kuin koskaan. Suosittelen kokeilemaan!

Emma Ylitalo, Digital marketing specialist

Kiinnostuitko – ota yhteyttä asiantuntijaamme